Sinterklaas

Pro-Pietenactiegroep bestaat uit negen activisten

Sinterklaas

Incidenten waarbij de afgelopen weken op verschillende plekken in Nederland als traditionele Zwarte Piet uitgedoste mannen en vrouwen optraden, blijken het werk van negen activisten. Zij noemen zichzelf ‘Zwarte Pieten Actiegroep’ en willen dat het uiterlijk van Zwarte Piet „traditioneel” blijft, zegt initiatiefnemer Hugo Kuijper.

De actiegroep richt zich naar eigen zeggen op plekken en mensen die „proberen Zwarte Piet de kop in te drukken”. De leden zijn onder meer verantwoordelijk voor acties in de Amsterdamse gemeenteraad, de Utrechtse basisschool De Cirkel en bij het huis van politicus Sylvana Simons.

De actievoerders kennen elkaar via Facebook, zegt Kuijper. „We zijn met elkaar in contact gekomen via rechtse Facebook-pagina’s. Bijvoorbeeld van de PVV en van Pegida.” Kuijper was tot een aantal maanden geleden een prominent lid van Pegida Nederland, de anti-islambeweging die regelmatig demonstraties organiseert waar meestal enkele tientallen mensen op afkomen. Kuijper hield vaak toespraken tijdens die bijeenkomsten waarin hij afgaf op „hele zwermen gelukszoekers” die naar Nederland komen.

Een aantal leden van Zwarte Pieten Actiegroep ging in november op de tribune zitten bij een gemeenteraadsvergadering in Amsterdam, onder meer omdat er bij de plaatselijke intocht alleen nog maar roetveegpieten zijn toegestaan. De actiegroep werd uit de raad weggestuurd, omdat hun gezichten bedekt waren.

Ook liep de actiegroep de Utrechtse basisschool De Cirkel binnen omdat Sinterklaas daar niet meer met Zwarte Pieten op bezoek komt. De schooldirecteur zei tegen diverse media dat hij aangifte zou doen, omdat de actievoerders tegen personeelsleden zeiden dat ze terug moesten naar „hun eigen land”. Kuijper ontkent dit en overweegt aangifte van smaad. Vier leden van de Actiegroep gingen in november langs bij het huis van politicus Sylvana Simons en filmden hun bezoek. „Vol trots filmden ze hun intimidatie en plaatsten deze online, inclusief mijn huisadres”, schrijft Simons daarover op Facebook.

Zwarte Pieten Actiegroep ging, in tegenstelling tot Pegida Nederland, niet naar Dokkum. „Daar lossen de mensen het zelf wel op”, zegt Kuijper.

De actiegroep zegt in januari opnieuw actie te gaan voeren in een van de vier grote steden. „Maar dat zal niets te maken hebben met Zwarte Piet.” Waar die actie dan wel over zal gaan, wil Kuijper niet zeggen.

Pietendiscussie? In 1991 had je een Sintdiscussie pagina 10-11