Overname

Apothekersketen CVS neemt zorgverzekeraar over

Het is een unieke overname in de Amerikaanse medische sector: voor 69 miljard dollar (58 miljard euro) neemt apothekersketen CVS Health zorgverzekeraar Aetna over.

Dat maakten de bedrijven maandagochtend (zondagavond lokale tijd) bekend. CVS is de op een na grootste apotheker in de Verenigde Staten. Het is de eerste keer in de VS dat zo’n bedrijf samengaat met een zorgverzekeraar.

Door de overname ontstaat een nieuwe grote speler op de Amerikaanse markt voor geneesmiddelen. De deal wordt gezien als een reactie op speculaties dat mega-webwinkel Amazon zich op de medicijnenmarkt gaat begeven.

CVS bezit bijna 10.000 apotheken die ook drogisterij-artikelen verkopen, en 1.100 commerciële gezondheidscentra.

Het bedrijf heeft ook een tak die prijsafspraken maakt met producenten van geneesmiddelen. Volgens analisten kan het nieuwe bedrijf een sterkere vuist maken bij de onderhandelingen over medicijnprijzen. Tegen de Financial Times zei analist Ricky Goldwasser van Morgan Stanley dat de overname „de inkomstenbronnen van CVS verbreedt, vooruitlopend op de komst van Amazon”.

Vergunningen

Amerikaanse media ontdekten in oktober dat Amazon het afgelopen jaar in meerdere Amerikaanse staten vergunningen heeft bemachtigd voor de groothandel in medicijnen.

Amazon wilde daarop niet reageren. Het is ook niet duidelijk of Amazon zelf een geneesmiddelen-handel wil optuigen, of een overname in die sector wil doen.

Voor de overname van Aetna door CVS bestaan volgens analisten ook nog andere motieven. Ze verwachten dat de nieuwe apothekersketen meer diensten kan gaan aanbieden in zijn kliniekjes, zoals regelmatig bloedonderzoek voor patiënten met chronische ziektes. Het gaat dan de concurrentie met huisartsen aan.

Naar verwachting wordt de overname in de tweede helft van 2018 afgerond. De Amerikaanse mededingingsautoriteiten moeten zich nog over de overname buigen.