Ollongren: wethouder Brunssum moet opstappen

De benoeming van wethouder Jo Palmen is risicovol, bleek uit een integriteitstoets.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto BART MAAT/ANP

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) vindt dat de Brunssumse wethouder Jo Palmen (BBB/Lijst Palmen) moet opstappen. Als hij blijft zitten, dan zou de gemeenteraad hem moeten dwingen om op te stappen. „Als ook dat niet gebeurt – de signalen zijn glashelder, ik geef ze nog de kans dat te doen –, zullen anderen moeten handelen”, zei de minister dinsdag tegen de verzamelde pers bij de Tweede Kamer.

Volgens Ollongren is een integriteitstoets standaardprocedure bij een wethoudersbenoeming. „Er ligt een rapport waaruit blijkt dat er een integriteitsprobleem is. Dan vind ik dat hij maar één conclusie kan trekken als wethouder. Dat is zeggen: ik stap op.”

De vier oppositiepartijen in Brunssum (CDA, VVD, PvdA en SP) vroegen Ollongren maandag om de vernietiging van Palmens benoeming op 10 oktober. De Kroon (koning en ministers) kan bij Koninklijk Besluit een besluit van een gemeenteraad schorsen als dat in strijd is met het recht of het algemeen belang.

Lees ook: Held van lokale partij is te ‘risicovol’ om wethouder te zijn

Het bureau Governance & Integrity deed pas na Palmens benoeming onderzoek naar diens integriteit. Dat concludeerde dat de benoeming van de wethouder een groot risico betekende. Palmen gaat geregeld grof tekeer in de plaatselijke politiek en in columns in een plaatselijk weekblad. Ook heeft hij al jaren een conflict met de gemeente over een gronddeal. De wethouder claimt mogelijk een bedrag van 1 tot 1,5 miljoen euro voor geleden schade.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Brunssum besloot vorige week woensdag niets te doen met die bevindingen van de integriteitstoets. Burgemeester Luc Winants vertrekt per 1 januari, vanwege een onwerkbare situatie en als signaal. Gerd Leers, voormalig burgemeester van Maastricht, treedt aan als waarnemend burgemeester.

Lees ook dit opiniestuk van Niels Karsten: Aftreden van burgemeester zegt: tot hier en niet verder.