Nieuw contract levert Messi 350 miljoen euro op

De Argentijnse sterspeler wist onder meer een salaris van 35 miljoen euro per jaar te bedingen, zo blijkt uit documenten die El Mundo in handen kreeg.

Lionel Messi in duel met de Fransman Steven N'Zonzi van Sevilla.
Lionel Messi in duel met de Fransman Steven N'Zonzi van Sevilla. Foto Josep Lago/AFP

De contractverlenging die Lionel Messi onlangs overeenkwam met FC Barcelona levert de voetballer de komende vijf jaar 350 miljoen euro op. Het contract is daarmee het grootste in de huidige voetbalwereld, zo schrijft de Spaanse krant EL Mundo dinsdag, nog waardevoller dan de verbintenis die de Braziliaan Neymar afgelopen zomer ondertekende bij het Franse Paris Saint Germain. De Argentijn wist onder meer 100 miljoen euro aan tekengeld te bedingen. Dat bedrag zal in delen per seizoen aan de speler worden uitbetaald.

Messi verbond zich eind november voor de komende vijf jaar aan de Spaanse club, tot juni 2021. De Argentijnse topvoetballer maakte daarmee een eind aan maanden van onzekerheid over zijn eigen toekomst bij de club. Dat het zo lang duurde lag volgens El Mundo onder meer aan de spanningen in Catalonië. De voetballer zou zeker hebben willen zijn dat Barcelona ook de komende tijd in de Europese bekercompetities actief zou blijven.

De Spaanse krant had inzage in het contract en deelde die gegevens met het Europese onderzoeksplatform EIC, waarvan NRC deel uitmaakt. Een jaar geleden publiceerde dat platform al een reeks verhalen over contractdetails en belastingroutes van verschillende topvoetballers. Het dossier droeg de naam Football Leaks.

Lees hier: een overzicht van de verhalen uit Football Leaks

Salaris fors hoger dan van Ronaldo

Een van de zaken uit het contract die in het oog springt is het salaris dat de Argentijn per jaar gaat verdienen: 35 miljoen netto per seizoen. Dat is aanmerkelijk meer dan de 20 miljoen netto die concurrent Cristiano Ronald verdient bij Real Madrid. Volgens El Mundo vroeg Messi bij de onderhandelingen wel nog flink wat meer: 50 miljoen euro netto.

In het nieuwe contract is ook een forse afkoopsom opgenomen. Wie de Argentijn wil overnemen, moet 700 miljoen euro betalen. FC Barcelona heeft daarmee geleerd van de ontwikkelingen rond de Braziliaan Neymar. Die had een afkoopsom van 222 miljoen euro in zijn contract staan. Het was onwaarschijnlijk dat een club ooit bereid was een dergelijk astronomisch bedrag te betalen, maar de eigenaren van Paris Saint Germain legden het afgelopen zomer toch op tafel.

Lees ook over het proces tegen Messi: Belastingfraude: Lionel Messi ‘wist van niets’

De aanvaller dwong bij de onderhandelingen onder meer af dat hij middels bonussen gecompenseerd zou worden voor de miljoenen die hij aan de Spaanse fiscus moet betalen als gevolg van drie belastingovertredingen. Messi verzweeg voor de Spaanse belastingdienst de inkomsten die hij tussen 2007 en 2009 behaalde uit zijn eigen portretrechten. De voetballer zelf heeft altijd volgehouden dat hij niets wist van de fraude. Zowel Messi als zijn vader kregen in 2016 een celstraf van 21 maanden opgelegd, maar hoefden die uiteindelijk niet uit te zitten. Ook moesten zij ieder een boete betalen, van respectievelijk 2 en 1,5 miljoen euro.