Justitie eist jaren cel tegen ex-directeuren van netbeheerder Rendo

Fraude Er zou een revolutionaire energiecentrale in Steenwijk komen. Maar gemeenschapsgeld werd doorgesluisd naar privérekeningen, aldus het OM.

De rechtbank in Assen.
De rechtbank in Assen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Justitie heeft dinsdag jarenlange gevangenisstraffen geëist tegen twee ex-directeuren van netbeheerder Rendo wegens fraude bij de bouw van wat een revolutionaire energiecentrale in Steenwijk had moeten worden. Het OM vroeg om een gevangenisstraf van 5 jaar voor Richard W., 58 jaar uit Groningen, en een celstraf van 3 jaar voor de 51-jarige Stéphan V. uit Meppel.

Ze worden verdacht van oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en bedrog in jaarstukken. Ze richtten in 2007 een bedrijf op voor de bouw van een centrale in Steenwijk en hebben zich daarmee zelf verrijkt, volgens justitie. Er zouden zeker enkele miljoenen naar privérekeningen zijn doorgesluisd.

Justitie rekent beide verdachten aan dat zij hebben gefraudeerd met gemeenschapsgeld. Rendo is een overheidsbedrijf in handen van gemeenten in Noord-Overijssel en Zuid-Drenthe.

Tien zittingsdagen

De rechtbank in Assen heeft tien zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van deze strafzaak. Ook zes andere personen staan terecht, onder wie familieleden van beide verdachten, tennisleraar Van der L., die de rol van ‘stroman’ lijkt te hebben gehad, en twee ‘techneuten’ die betrokken waren bij de bouw van de revolutionaire energiecentrale.

Aandelen werden op naam gesteld van familieleden om betrokkenheid van de ex-directeuren bij de bouw van de centrale „te verhullen”, zoals justitie stelt. De officier van justitie vindt dat deze personen zijn beschadigd door de hebzucht van de verdachten.

Tegen de ex-echtgenote van V. is maandag een schuldigverklaring geëist zonder straf en tegen de huidige partner van V. 60 uur werkstraf. Er volgen nog vier zittingsdagen, donderdag 14 december is de laatste.