‘Israël bombardeert opnieuw doelen Syrië’

Israël heeft opnieuw raketten afgevuurd op Syrië. Drie raketten konden worden onderschept ten westen van Damascus.

Een Israëlische piloot bij een gevechtsvliegtuig. Beeld ter illustratie. Foto Abir Sultan/EPA

Israël heeft opnieuw raketten afgevuurd op doelen in Syrië. Dat meldden Syrische staatsmedia maandag, aldus Reuters. Drie raketten die onderweg waren naar een militaire basis zijn onderschept door het luchtafweergeschut van het Syrische regime. Hoeveel raketten hun doel hebben bereikt, is niet bekend.

Ooggetuigen verklaren tegenover Reuters dat zij drie grote explosies hoorden en rook zagen in de richting van Jamraya, ten westen van Damascus. Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maakt melding van de aanval.

In Jamraya staat een militaire onderzoeksbasis die eerder, in 2013, werd geraakt door raketten. De Israëliërs zouden ook verantwoordelijk zijn voor die aanval.

Het zou de tweede Israëlische raketaanval in een week tijd zijn. De luchtmacht van Israël bombardeerde in de nacht van vrijdag op zaterdag een militaire basis in Syrië. Op die locatie zou een Iraanse basis in aanbouw zijn.

Chemische wapens

In september zou Israël bij luchtaanvallen een fabriek voor chemische wapens in Syrië hebben geraakt. De fabriek in het westen van het land wordt volgens de VS gebruikt door het regime van president Assad om chemische wapens te maken.

Bekijk de video: Waarom heeft Iran zoveel over voor Assad?

Er zijn de afgelopen jaren geregeld berichten dat Israël raketten afvuurt of zelf onderschept. De aanvallen zijn mede gericht tegen Hezbollah. Deze beweging vecht samen met het leger van president Assad tegen opstandelingen. Tegelijk vreest Israël dat Hezbollah zich versterkt met wapens die het van Iran krijgt geleverd. Israël maakt zich zorgen over de betrokkenheid van Iran in de Syrische burgeroorlog.

    • Bas Tooms