In het sekswerk, anders ga je dood

De Strada Bonifica in Italië is de werkplek van honderden Afrikaanse prostituees. The Guardian maakte er een documentaire over.

Beeld uit On the Road/The Guardian

De road of love, zo wordt de Strada Bonifica in Italië ook wel genoemd. Pure ironie. Deze zestien kilometer lange weg langs de Adriatische kust is de werkplek van honderden Afrikaanse sekswerkers. The Guardian maakte er een beklemmende internetdocumentaire over.

Twee mannen op een racefiets, in wielerkleding. De mensen die hier wonen zijn eraan gewend geraakt, zeggen ze, aan de prostituees langs de weg. Om de zoveel meter passeren de fietsers een schaars geklede zwarte dame, met handtas en onrustig wachtend op de volgende klant. Her en der ligt een matras langs de weg. “Ik heb met ze te doen, echt”, zegt een van de mannen.

Of je gaat dood, of je wordt gek

Het aantal sekswerkers langs de Strada Bonifica is de afgelopen jaren toegenomen en het gaat vooral om Nigerianen. In 2016 kwamen er volgens The Guardian ruim elfduizend Nigeriaanse vrouwen naar Italië, van wie naar schatting 80 procent in de gedwongen prostitutie belandde. Een van hen is ‘Hope’. Via mensenhandelaars kwam zij in Italië terecht. Zo gaat het bijna altijd, vertelt iemand van hulporganisatie On the Road, die de sekswerkers probeert te helpen.

De vrouwen - soms minderjarig - worden gedwongen om, eenmaal in Europa, steeds duizenden euro’s aan de mensenhandelaars te betalen. Dat is dus waarvoor zij werken. Betalen ze niet, dan gaan ze dood of zullen ze letterlijk gek worden. Dat is althans het dreigement dat Afrikaanse ‘voodoo-dokters’ de vrouwen hebben meegegeven. De sekswerkers worden soms ook gebeten door hun ‘madams’ (vrouwelijke pooiers) als ze weigeren te werken.

De seksindustrie langs de Strada Bonifica wordt onder meer in stand gehouden door minderjarige mannen. “Hier op straat voelen ze zich vrij om te doen wat ze maar willen, het maakt ze niet uit”, zegt iemand in de documentaire. Soms vragen mannen om seks zonder condoom en willen ze daar slechts 5 euro voor betalen.

Bekijk hier de documentaire On the Road:

    • Maarten Dallinga