Hoor jij dit (geluidsloze) gifje?

Een nieuw mysterie op Twitter. Hoor jij hoe deze elektriciteitspaal de grond raakt?

Een still uit de gif Foto @IamHappyToast

Een nieuw, mysterieus vraagstuk gaat rond op Twitter en andere fora. Deze keer gaat het niet om de kleuren van een blauw-zwarte (of toch goud-witte?) jurk, maar om het geluid dat men hoort als zij een geluidsloos gifje bekijken.

Op het gifje ziet men drie gefotoshopte elektriciteitspalen die touwtje springen. De middelste paal springt over de draden heen en komt neer met een plof. Een plof die 70 procent van de kijkers zegt te horen, terwijl er geen geluid is.

Bekijk (en “luister”) hieronder het gifje.

Twitter avatar IamHappyToast HappyToast ★ @lisadebruine Hi there, yeah, for some reason people like cropping my name off the bottom https://t.co/ekcOWeQNbR

Het gifje werd al in 2008 gemaakt en verspreid door @IamHappyToast, maar zorgde afgelopen weekend voor een echte Twitterstorm toen een medewerker van een neurologisch instituut het opnieuw publiceerde met de vraag: wat ervaar jij als je dit gifje bekijkt?

Meer dan 250.000 mensen reageerden op de vraag van de wetenschapper, ook wordt er flink gespeculeerd over hoe het kan dat mensen een gifje kunnen horen. Zo liet Twitteraar Andrew Kemendo er een theorie uit de neurowetenschap op los:

“Het brein verwacht en voorspelt wat er visueel gezien aankomt en stuurt een versie van deze verwachting naar alle relevante zintuigen. Dit kan ook verklaren waarom sommigen de plof ‘voelen’.”

Volgens anderen ligt het aan het feit dat de camera beweegt op het moment dat de elektriciteitspaal op de grond neerkomt. Zeker is dat dit niet het enige gifje is waarbij mensen geluiden horen. Klik op onderstaande video’s om andere geluidsloze video’s te bekijken. Zet je ogen én oren maar open.

    • Floor Bouma