Homo’s mogen vanaf 2019 trouwen in Oostenrijk

Op grond van discriminatie schrapt het Oostenrijkse Constitutioneel Hof uit de wet dat het huwelijk niet bestemd is voor mensen van hetzelfde geslacht.

Een stoplicht met een stel van hetzelfde geslacht in Wenen
Een stoplicht met een stel van hetzelfde geslacht in Wenen Foto Dieter Nagl/AFP

In Oostenrijk wordt vanaf 2019 het huwelijk opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht. Dat heeft het Constitutioneel Hof dinsdag besloten na een klacht van twee vrouwen die niet met elkaar mochten trouwen, meldt AP. Op grond van discriminatie zal eind 2018 uit de wet worden gehaald dat er geen huwelijk gesloten mag worden tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Sinds 2010 kunnen stellen van eigen geslacht wel een partnerschap met elkaar aan gaan in Oostenrijk, maar trouwen was nog niet toegestaan. Volgens het Constitutioneel Hof lijkt het partnerschap veel op het huwelijk en kan het onderscheid niet langer blijven bestaan zonder homostellen te discrimineren. Daarnaast suggereert het onderscheid volgens het Hof dat mensen die op het eigen geslacht vallen niet gelijk zijn aan mensen met een heteroseksuele seksuele oriëntatie.

De conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ, twee van de drie politieke partijen die een regering proberen te vormen na de verkiezingen in oktober, hebben zich tot nu toe negatief uitgesproken over het homohuwelijk. De socialistische partij SPÖ, de derde formerende partij, is voor.

In Europa is het homohuwelijk al in vijftien landen toegestaan. Onlangs werd de wet in Duitsland aangepast, ook in Finland en in Malta mogen sinds dit jaar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen.