Hariri blijft toch aan als premier van Libanon

Een maand geleden kondigde hij zijn vertrek aan uit onvrede met het kabinetsbeleid.

Hariri in het presidentieel paleis.
Hariri in het presidentieel paleis. Foto Joseph Eid/AFP

Saad al-Hariri blijft aan als premier van Libanon. Hij heeft zijn ontslag ingetrokken, meldt persbureau Reuters dinsdag. Hariri kondigde zijn vertrek vorige maand aan vanuit Saoedi-Arabië. Dat leidde tot de speculatie dat hij onder druk van de Saoediërs moest aftreden. Hij kwam er in de afgelopen weken langzaam op terug.

Hariri’s kabinet heeft beloofd zich niet meer te mengen in conflicten van omringende Arabische landen. Bij de aankondiging van zijn vertrek, vorige maand, zei de premier dat hij zich niet kon verenigen met de bemoeienis van de Libanese coalitiepartner Hezbollah. Ook haalde hij uit naar Iran.

Lees ook Ontslag premier Hariri zet Libanese détente op de helling

Het Libanese kabinet bedankte Hariri volgens Reuters voor het intrekken van zijn ontslag:

“[De coalitie besluit] zich afzijdig te houden van alle conflicten, geschillen, oorlogen of binnenlandse aangelegenheden van Arabische broederstaten ten behoeve van de economische en politieke banden van Libanon.”

Gedwongen

Saoedische functionarissen vreesden dat Hariri tot zijn toespraak was gedwongen door de regering van Soedi-Arabië. Dat land beschouwt Iran als aartsvijand en Hezbollah als een bedreiging. Hariri omschreef Hezbollah als “arm van Iran”. Saoedi-Arabië ontkent die beschuldigingen.

Twee weken geleden schortte Hariri zijn vertrek op in afwachting van de uitkomst van gesprekken over de mogelijkheid om aan te blijven. Woensdag zei hij dat die gesprekken positief verliepen en sprak hij de hoop uit in de loop van deze week op zijn ontslag terug te kunnen komen.