Het team van het Rode Kruis, waar programmamaker Floortje Dessing deel van uitmaakte, is dinsdagmiddag geland op Schiphol. Het team zat vast in Sana’a, de hoofdstad van Jemen. Vanwege de heftige gevechten moesten Dessing en medewerkers van het Rode Kruis schuilen in een kelder, maandag konden ze uitwijken naar Djibouti.
Floortje Dessing was in Jemen voor haar programma Floortje naar het einde van de wereld. Dessing is ambassadeur van het Rode Kruis en wilde aandacht vragen voor de humanitaire ramp in het land.
Het Rode Kruis meldt op Twitter dat het team veilig is aangekomen na een ‘heftige tijd’ in Jemen.
VolgenRodeKruis Rode Kruis Zo fijn! @floortjedessing, onze persvoorlichter @merlijnstoffels en hoofd internationale hulpverlening @juriaanrl z… https://t.co/ZHxNI4UXMy
Het leed van Jemen
Toen Dessing nog vastzat in Sana’a, zei ze op Twitter dat het “ondanks de situatie waar we ons in bevinden” goed ging met haar en het team van het Rode Kruis.
“Ik vind het best heftig om midden in de gevechten te zitten, maar dat is niets vergeleken bij het leed van de inwoners van Jemen.”
Overstap Saleh
De afgelopen dagen vonden zware bombardementen plaats in Sana’a, uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Tijdens een bombardement op zondagnacht kwamen meer dan 125 mensen om, ook kwamen burgers en hulpverleners vast te zitten in hun huizen.
Het geweld laaide in Jemen op toen voormalig president Ali Abdullah Saleh zaterdag plotseling bekendmaakte samen te willen werken met Saoedi-Arabië, zijn voormalige vijand. De coalitie intensiveerde vervolgens de bombardementen op de Houthi-rebellen, die gelieerd zijn aan de Saoedische aartsvijand Iran.
Wraakmoord
Saleh streed voor zijn plotselinge overstap jarenlang samen met deze rebellen tegen de huidige president Abd Rabbuh Mansur Hadi. Na zijn bekendmaking keerden de Houthi’s zich tegen hem. Zij vermoordden maandag uit wraak hun voormalig bondgenoot.
In 2015 brak een burgeroorlog uit in Jemen toen Houthi-rebellen het presidentiële paleis in Sana’a bezetten. De toenmalige president werd gedwongen af te treden en te vluchten naar Saoedi-Arabië. Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 10.000 mensen gedood, ook raakten twee miljoen Jemenieten ontheemd.