Eurogroep

Portugees is opvolger van Dijsselbloem

Mário Centeno volgt Jeroen Dijsselbloem op als voorzitter van de Eurogroep. De Portugees kreeg maandag na twee rondes een meerderheid van de stemmen van de negentien leden van de Eurogroep, het belangrijke overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone. Hij werd verkozen boven drie andere kandidaten. Centeno (50) is net als de Nederlandse oud-minister van Financiën een sociaal-democraat. Hij leidde Portugal de afgelopen jaren door de schuldencrisis en wist de nationale economie weer gezond te maken. De Portugese economie had in 2017 de hoogste groeicijfers van de laatste tien jaar. Centeno werkte onder meer bij de Portugese centrale bank en staat bekend als iemand die impopulaire maatregelen niet uit de weg gaat.

Analyse Eurogroep pagina E3