Eurogroep

Portugees is opvolger van Dijsselbloem

Mário Centeno Foto Jonas Roosens/ANP

Mário Centeno volgt Jeroen Dijsselbloem op als voorzitter van de Eurogroep. De Portugees kreeg maandag na twee rondes een meerderheid van de stemmen van de negentien leden van de Eurogroep, het belangrijke overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone. Hij werd verkozen boven drie andere kandidaten.

Centeno (50) is net als de Nederlandse oud-minister van Financiën een sociaal-democraat. Hij leidde Portugal de afgelopen jaren door de schuldencrisis en wist de nationale economie weer gezond te maken. De Portugese economie had in 2017 de hoogste groeicijfers van de laatste tien jaar.

Centeno werkte onder meer bij de Portugese centrale bank en staat bekend als iemand die impopulaire maatregelen niet uit de weg gaat. Door de toenmalig Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble werd Centeno afgelopen voorjaar nog „de Ronaldo onder de Europese ministers van Financiën” genoemd, vanwege de manier waarop hij Portugal uit het EU-noodprogramma wist te leiden.

Analyse Eurogroep pagina E3
    • Jorg Leijten