Recensie

Recensie

Ensemble Lumaka graaft vergeten schatten op

Ensemble Lumaka valt op door zijn ongewone bezetting – harp, fluit en strijktrio –, maar méér nog door een voorliefde voor ongewone concertvormen. Afgelopen jaar speelde Lumaka (met gastmusici) de voorstelling Visionaire timbres, waarin een concertprogramma van de befaamde harpiste Rosa Spier van 13 november 1926 werd hernomen: fonkelnieuwe muziek van innovators als Debussy, Ravel en Fauré! Sepia & Amaranth ligt in het verlengde van dat Rosa Spier-programma, al is het maar door het prachtige Trio van Leo Smit dat ook op de cd staat. Het harpkwintet maakte in de jaren twintig en dertig een bloeiperiode door en

Lumaka heeft zich ontwikkeld tot schatgraver en ambassadeur van zo goed als vergeten repertoire. Neem de twee kwintetten van Gabriel Pierné: karaktervolle sfeermuziek, met vleugjes dansante ragtime, weemoedig en vurig. De toewijding en speelvreugde van Lumaka transporteren je moeiteloos naar het interbellum.

Vanaf 10/12 gaat de ‘Visionaire timbres’-tournee in reprise. Zie: ensemblelumaka.com

Correctie (8 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond als datum van het concertprogramma van Rosa Spier 13 november 2016. Dat klopt niet. Het was 13 november 1926. Hierboven is dat aangepast.