Opinie

De rotte plekken van Apple

Apple kwam deze week meerdere malen in het nieuws met softwarefouten. De reputatie van het bedrijf als bouwer van onverwoestbare apparaten staat op het spel.

Updaten moet, leren de fabrikanten ons. Je loopt immers risico als je te lang met verouderde software blijft werken. Bij Apple is het net andersom: daar veroorzaakt nieuwe software nieuwe problemen. Afgelopen week kwam een ernstige blunder aan het licht in Mac OS High Sierra, de meest recente versie van het besturingssysteem van Apple-computers.

Om in te loggen op iemands computer hoef je alleen gebruikersnaam root in te vullen (vakterm voor de ‘allerhoogste’ computerbeheerder), twee keer op de loginknop te klikken en voilà: sesam, open u. Zelfs een wachtwoord is niet nodig.

Te gehaast

Apple voerde een snelle noodreparatie uit, maar had een maand geleden ook al problemen met de wachtwoorden van High Sierra. Toen bleek bij sommige gebruikers de wachtwoord-hint (sowieso geen aanrader voor een veilige pc) het volledige wachtwoord prijs te geven.

Alles wijst erop dat Apple zijn besturingssysteem Mac OS te gehaast heeft uitgebracht. Maar ook het mobiele besturingssysteem iOS 11 slaat de plank mis. Sommige iPhones herstartten op zaterdagochtend spontaan. Apple kwam een paar uur later met een nieuwe versie van het besturingssysteem.

Als gebruiker kun je maar één ding doen: installeer de ‘patches’, de pleisters. Op korte termijn lijken de problemen opgelost. Maar op langere termijn slaat dit soort missers een deuk in Apples zorgvuldig gekweekte imago als premium leverancier van foolproof apparaten; de computers en telefoons die je met een gerust hart aan je oudtante kunt geven.

Apples onverwoestbare reputatie stamt uit de tijd van de I’m a Mac, I’m a PC-reclames, waarin Macs als virusbestendige, nooit crashende systemen worden neergezet. Het was een vergelijking waarmee Apple in 2006 nog wegkwam, tegenover het wankelende Windows Vista.

De tekst gaat verder onder de video

Inmiddels ervaart Apple hoe het is om verantwoordelijkheid te dragen over meer dan een miljard iPhone- en iPadgebruikers. Ook Mac OS groeit: MacBooks en iMacs beslaan nu zo’n 12 procent van de pc-markt.

Het lijkt erop dat Mac OS chronisch te weinig aandacht krijgt. Het is ook al een oud beestje, uit 2001. Apple concentreert zich op iOS – het merendeel van de omzet – en benadrukt graag hoe veilig iOS is in vergelijking met Android.

Apple is veel te groot geworden om zich zulke slordigheden te permitteren

Voorsprong

Een van de wapenfeiten: Apple gaat er prat op dat zijn klanten snel upgraden naar nieuwe besturingssystemen. Veel sneller dan Android of Windows. Dat houdt het voor Apple-ontwikkelaars overzichtelijk. Ze hoeven niet te veel rekening te houden met allerlei aanpassingen voor oudere versies. Android en Windows slepen een erfenis aan oude systemen met zich mee; dat komt de veiligheid niet ten goede.

Die voorsprong houdt Apple alleen als de updates goed zijn. Rotte plekken in nieuwe producten zullen gebruikers er in de toekomst van weerhouden blindelings op de upgrade-knop te drukken.

Die argwaan is terecht, bleek deze week meerdere malen. Het is een misverstand te denken dat je met een Apple-apparaat onkwetsbaar bent voor kwaadaardige software of fabricagefouten. En Apple is veel te groot geworden om zich zulke slordigheden te permitteren.

Marc Hijink is techredacteur.