Recensie

Recensie Film

De boer heeft het gedaan

Documentaire Teledoc ‘Het mysterie van de melkrobots’ is een klassiek gevecht van een eenling tegen de onverschilligheid van multinationals.

Het mysterie van de melkrobots volgt een veehouder tijdens zijn strijd tegen de Rabobank en melkrobot-fabrikant DeLaval.
Het mysterie van de melkrobots volgt een veehouder tijdens zijn strijd tegen de Rabobank en melkrobot-fabrikant DeLaval.

Hij zegt het echt. De advocaat van de tegenpartij. „Logisch dat de melkrobots niet werken als ze niet worden gebruikt.” De vraag waarom boer Johan van Rijthoven de melkrobots niet gebruikt („omdat ze niet werken”) wordt daarmee op handige wijze omzeild. Het is de tragisch-absurde kern van de ‘teledoc’ Het mysterie van de melkrobots dat de Casterense veehouder volgt tijdens zijn wanhopige strijd tegen de Rabobank (die de boer voor zijn gevoel onder druk zette de melkinstallatie aan te schaffen), fabrikant DeLaval en lokale vertegenwoordiger Coppens om weer van de peperdure machines af te komen. Ze melken de koeien niet goed leeg, wat gezondheidsproblemen voor de dieren oplevert, en minder inkomsten voor de boer.

Het is een klassiek gevecht van een eenling tegen de onverschilligheid van multinationals. Zijn emotionele betoog om terug te keren naar duurzamere en diervriendelijkere manieren van werken stuit op pokerfaces die maar één uitdrukking kennen: de boer heeft het altijd gedaan. Het is hartverscheurend. Op het moment dat deze observerende, en door de muziek soms ironiserende documentaire echter ruimte geeft aan een ‘energetisch coach’ die krachtvelden op het erf wil neutraliseren, haakte ik een beetje af. Die melkrobots deden het daarna nog steeds niet naar wens. Dat dan weer wel.