Catalonië

Aanhoudingsbevel afgezette Puigdemont ingetrokken

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft het internationale arrestatiebevel ingetrokken tegen Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse premier, en vier van zijn oud-kabinetsleden. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens opperrechter Pablo Llarena is dat bevel achterhaald, omdat de Catalaanse politici lieten weten terug te zullen keren naar Spanje. Een maand geleden had een Spaanse rechter een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd nadat Puigdemont met vier van zijn afgezette kabinetsleden naar België was gevlucht. Madrid wil hen berechten voor hun rol bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Puigdemont en zijn medebestuurders werden in oktober ontslagen door de Spaanse regering. Op 21 december zijn er in Catalonië nieuwe verkiezingen. Puigdemont zal daaraan deelnemen. (NRC)