Brunssum in bestuurscrisis

Gemeentebestuur De omstreden benoeming van een wethouder brengt burgemeester Winants van Brunssum tot aftreden. Gerd Leers neemt waar.

Burgemeester Luc Winants.
Burgemeester Luc Winants. Foto Merlin Daleman

Burgemeester Luc Winants (CDA) stapt op als burgemeester van Brunssum. Na de aanstelling van een omstreden wethouder kan hij naar eigen zeggen „niet meer garant staan voor een integer bestuur in Brunssum”. Zijn partijgenoot, oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers, is per 1 januari aangesteld als waarnemer.

De raad stemde woensdagavond in met de benoeming van Jo Palmen (BBB/Lijst Palmen) als wethouder, ondanks een onderzoek van het bureau Governance & Integrity, waarin dit als groot risico werd bestempeld. Palmen gaat geregeld verbaal tekeer en heeft al jaren een conflict met de gemeente over een gronddeal. Hij zou mogelijk 1 à 1,5 miljoen euro claimen.

Winants probeerde de raad tevergeefs te weerhouden van de benoeming van Palmen. Hij zegt over zijn besluit terug te treden: „Ik heb een wettelijke taak als hoeder van de integriteit, maar als een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat een wethouder die in een integriteitstoets wordt bestempeld als een groot risico toch kan aanblijven, ben ik door mijn instrumenten heen.”

Zowel Winants als de Limburgse commissaris van de koning Theo Bovens (CDA) hadden aangedrongen op Palmens aftreden. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) uitte vrijdag haar bezorgdheid over de situatie in Brunssum. De acht fractievoorzitters van de gemeenteraad hadden maandagavond overleg met commissaris van de koning Bovens over de ontstane situatie.

Winants is „door de nu ontstane situatie in een ontzettend moeilijke positie gebracht. Ik zie mijn vertrek als een noodzakelijk offer. Hopelijk gaat er een helende werking vanuit en valt bij de Brunssumse politiek en de kiezers langzamerhand het kwartje dat het zo niet verder kan. Ondertussen zou het goed zijn als er landelijk ook als de wiedeweerga actie wordt ondernomen om bestuurders in omstandigheden als deze meer instrumenten te geven.”

Winants (52) was burgemeester van Brunssum sinds januari 2013. Daarvoor was hij onder meer wethouder in Maastricht (deels in de tijd dat Leers daar burgemeester was) en raadslid in Sittard.

De nu 66-jarige Leers werd in 2002 burgemeester in Maastricht. Terwijl een groot deel van de Maastrichtse bevolking de christen-democraat op handen droeg, waren sommigen in de plaatselijke politiek minder gecharmeerd van zijn optreden. Hij moest in 2010 aftreden, toen duidelijk werd dat hij zijn positie als burgemeester had ingezet om privéproblemen rond de aanschaf van een vakantievilla in Bulgarije uit de wereld te helpen.