Boze Russen laten volgende week weten of ze de Spelen helemaal boycotten

Russische reacties In Rusland klinkt verontwaardiging over de uitsluiting als land. Of schone sporters mogen meedoen, moeten ze in Moskou nog beslissen.

Foto David J. Phillip/AP

De Russische staatstelevisie kondigde alvast een boycot van de Spelen af, maar de Russische officials in Lausanne schoven een dergelijk besluit dinsdagavond voor zich uit.

Meteen nadat het Olympisch Comité zijn beslissing bekend had gemaakt, liet mediabedrijf VGTRK – in handen van de Russische overheid – weten geen verslag te zullen doen van de Winterspelen in Zuid-Korea. „Ons besluit staat vast”, zo liet de persdienst weten: „zonder deelname van onze nationale selectie zullen we niet uitzenden vanuit Pyeongchang.”

Ook Aleksandr Zjoekov, de voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, had van tevoren dreigende taal gesproken. Russische sporters zullen uitsluitend onder het wit-blauw-rood van de Russische Federatie verschijnen op de openingsceremonie, aldus Zjoekov. Maar nadat het IOC had laten weten dat Russische sporters alleen onder neutrale vlag mogen deelnemen, bleek hij ineens een stuk minder hard. Het definitieve besluit over deelname zal vallen op een vergadering van ‘olympiërs’ op 12 december, zo zei Zjoekov: „De definitieve beslissing zullen we nemen op een vergadering met de trainers en de sporters.”

Lees ook: Het IOC durft Rusland niet volledig te verbannen

Zjoekov – zelf net geschorst als lid van het IOC – probeerde de nederlaag dinsdag te verkopen als een overwinning. Hij herinnerde de Russische pers eraan dat een onderzoek onder leiding van de Zwitserse oud-president Samuel Schmid geen bewijs had gevonden voor de stelling van wereldantidopingorganisatie WADA, dat er in Rusland een overheidsprogramma bestond voor doping. „Het rapport van de commissie-Schmid is een stuk objectiever dan de rapporten die we eerder hebben gelezen”, zei Zjoekov.

Voorafgaand aan het besluit heerste er een oorlogsstemming onder de Russen in Lausanne. Jelena Välbe, voorzitter van de Russische langlaufbond, liet weten dat geen van haar sporters van plan was olympische medailles in te leveren.

‘Geheimsache Doping’

Välbe wilde niet spreken zolang de Duitse journalist Hajo Seppelt in de buurt was – de man die in 2015 met zijn documentaire Geheimsache Doping aan de basis van het Russische dopingschandaal stond. En Seppelt was evenmin gediend van vragen.

Op de Russische staatstelevisie wordt het enorme dopingschandaal al twee jaar lang afgeschilderd als een campagne van het Westen tegen de Russische sport. Een Russische boycot (niet vertoond sinds de Spelen van Los Angeles in 1984) zou binnenlands goed kunnen uitpakken. Toen de Russische zangeres Joelia Samojlova niet mocht meedoen aan het Eurovisie Songfestival, omdat ze ‘illegaal’ had opgetreden op het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim boycotte Rusland het evenement, onder grote instemming van de bevolking.

De Winterspelen is andere koek. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov waagde zich gisteravond niet aan een reactie.

„Wat zijn ze toch bang voor ons”, twitterde Doemalid Irina Rodnina, drievoudig olympisch kampioen kunstschaatsen. „Sorry jongens, we hebben jullie niet kunnen beschermen.”

Correctie (8 december 2017): In een eerdere versie werd Irina Rodnina judoka genoemd.