België onderzoekt internationale drugsbende

In Nederland zijn twee verdachten aangehouden. Tegen hen is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

De politie onderzoekt een MDMA laboratorium tijdens invallen in Brabant.
De politie onderzoekt een MDMA laboratorium tijdens invallen in Brabant. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Belgische federaal parket heeft maandagnacht tijdens een onderzoek naar een internationale drugsbende negen huiszoekingen gedaan in België, Nederland en Duitsland. In Nederland werden twee verdachten gearresteerd, in België werden vier mensen opgepakt. De onderzoeksrechter heeft tegen de twee Nederlanders een Europees arrestatiebevel uitgevoerd.

De bende maakt synthetische drugs, meldt het parket in een persbericht. Om wat voor drugs het precies gaat, wil het Belgische OM nog niet toelichten. De huiszoekingen in Nederland vonden plaats in Heerlen en in de Brabantse plaatsen Bergeijk en Eindhoven. Dinsdag wordt besloten of de verdachten langer vast blijven zitten.

NRC-redacteur Bram Endedijk bezocht Kaatsheuvel, waar twee mannen overleden aan giftige gassen uit een drugslab. Lees hier zijn reconstructie.

Drugslaboratoria

Ook in Nederland zijn opsporingsdiensten actief bezig drugslaboratoria op te rollen. Vorige maand werden in tientallen plaatsen in Noord-Brabant en Limburg invallen en doorzoekingen gedaan. Hierbij werden grondstoffen en materialen gevonden die gebruikt kunnen worden om synthetische drugs te maken.

De laboratoria zijn levensgevaarlijk. Vorige maand werden twee doden aangetroffen bij een woning in Kaatsheuvel. Zij overleden, ondanks reanimatie, aan koolmonoxidevergiftiging. In de garage van de woning bleek een drugslab te zitten, waar het gas vrij was gekomen.