Belastingdeal

Ierland en Apple sluiten deal over achterstallige belasting

Ierland en Apple hebben een akkoord bereikt over het betalen van ruim 13 miljard euro aan achterstallige belasting door het technologiebedrijf. Dat maakte de Ierse minister van Financiën maandag bekend. Het akkoord komt ruim een jaar nadat de Europese Commissie bepaalde dat een belastingconstructie van de techreus in Ierland neerkwam op illegale staatssteun. Ierland moest daarom uiterlijk in januari de achterstallige belasting met rente terugeisen van Apple. Ierland weigerde aanvankelijk het geld te innen. Dat kwam het land op felle kritiek te staan van de Europese mededingingscommissaris Margrethe Vestager. Apple gaat het bedrag begin volgend jaar overboeken op een derdenrekening. Daar blijft het staan tot het Europees Hof van Justitie definitief beslist of Apple moet betalen. (ANP/Bloomberg)