‘Behekst’ Benevento verloor 14 duels op rij, tot de keeper scoorde

Italiaans voetbal Veertien duels verloren in de Serie A, dat moest wel heksenwerk zijn. Keeper Alberto Brignoli verloste zondag zijn club.

Benevento-keeper Alberto Brignoli rent juichend weg na zijn late gelijkmaker tegen AC Milan. „Wat is er gebeurd, wat is er gebeurd?”, jubelde hij na afloop.
Benevento-keeper Alberto Brignoli rent juichend weg na zijn late gelijkmaker tegen AC Milan. „Wat is er gebeurd, wat is er gebeurd?”, jubelde hij na afloop. Foto Mario Taddeo/EPA

Onder een notenboom dansten ze op de sabbat, zo wil de legende. Benevento, een stad van zestigduizend inwoners in de Italiaanse provincie Campania, is al eeuwen in de ban van heksen die volgens de overlevering in de dertiende en veertiende eeuw regelmatig bijeenkomsten hielden in de stad op vijftig kilometer van Napels.

Bezorgde burgers legden ’s nachts een bezem of bergje zout voor hun deur, omdat de heksen gedwongen zouden zijn om de bezemharen en zoutkorrels eerst te tellen voordat ze naar binnen kwamen. Voordat ze dat hadden gedaan, was de zon alweer opgekomen en waren de heksen verdwenen – althans, zo gaat de mythe.

Rampspoed

Dus ja, bij rampspoed is de oorzaak snel gevonden voor wie geworteld is in de plaatselijke traditie en niet van zins is de schuld bij zichzelf te leggen. Toen voetbalclub Benevento maar niet kon winnen sinds de promotie naar de Serie A afgelopen zomer – veertien wedstrijden achter elkaar – haalde voorzitter Oresto Vigorito zijn schouders op. Hij wist wel beter. „Het komt door de heksen.”

Tot zondag in de 95ste minuut van Benevento - AC Milan de vloek werd doorbroken. Een droom. Een betovering. Un miracolo. Italiaanse media kwamen maandag woorden tekort om het ‘wonder van Benevento’ te beschrijven. De Zuid-Italiaanse voetbalclub, dit seizoen debuterend in de Serie A, pakte na veertien opeenvolgende competitienederlagen eindelijk een punt – nog wel tegen het grote maar diep gevallen Milan (2-2).

De wijze waarop? Sensationeel. Benevento-keeper Alberto Brignoli besloot, ver in blessuretijd, mee naar voren te gaan bij een vrije trap en kopte prompt de gelijkmaker binnen. „Wat is er gebeurd? Wat is er gebeurd?” jubelde Brignoli na afloop vol ongeloof. Zelf wist de goalie het ook niet. Hij had gesprongen, zei hij, deed zijn ogen dicht en toen hij ze weer opende, lag de bal in het doel. Vervolgens trok Brignoli een sprint van vreugde. De beelden gingen de hele wereld over.

Maandagochtend was het alsof hij ontwaakte uit een droom, vertelde Brignoli tegenover het Italiaanse radiostation 105. „Sinds die goal staat mijn leven op z’n kop”, zei de 26-jarige doelman. „Ik kan je niet vertellen hoeveel berichtjes en telefoontjes ik heb gekregen en hoeveel mensen ineens iets van mij willen.” Ook zijn Instagram-account was in trek. Voor zondag had Brignoli, die gehuurd wordt van Juventus, vijfduizend volgers, na zijn miraculeuze treffer waren het er al snel veertigduizend. Volgens de doelman laat zijn doelpunt zien dat niets onmogelijk is in sport. „Dit punt hadden we nodig”, meende Brignoli. „Het geeft ons nieuwe hoop om te overleven in de Serie A.”

Het was een punt van glorie en hoop voor Benevento. De promovendus is met zijn veertien verliespartijen de slechtst presterende club ooit in één van de vijf grootste competities van Europa. Het zat de club van voorzitter Vigorito, die de club tot 2010 samen met zijn toen overleden broer Ciro Vigorito leidde, lang mee in hun mars naar de Italiaanse hoogste klasse. In twaalf jaar tijd ging het van de amateurs naar de Serie A. In 2016 promoveerde Benevento naar de Serie B om afgelopen zomer in een promotie/degradatieduel af te rekenen met Carpi.

Clublogo

Maar succes in de Serie A? Het was de club tot zondag niet gegund. Ineens zat alles tegen. Bijvoorbeeld eind oktober, toen Benevento in blessuretijd op gelijke hoogte kwam tegen Cagliari. Een minuut later: strafschop voor Cagliari, 2-1. Of tegen titelverdediger Juventus, waar Benevento al vroeg op voorsprong kwam maar na rust alsnog instortte (2-1).

In Benevento, waar voormalig Heracles-spits Samuel Armenteros onder contract staat, laaiden de verhalen over hekserij weer op na de historisch slechte reeks van de lokale voetbalclub. Moest het clublogo, een heks op een bezemsteel, niet veranderd worden om de geschiedenis te laten rusten? Vigorito wilde er nog niet van weten.

En nu, na het gelijkspel tegen AC Milan waar trainer Vincenzo Montella vorige week werd ontslagen, al helemaal niet meer. In Benevento coachte oud-speler Gennaro Gattuso het in crisis verkerende Milan voor het eerst. „Een messteek zou nog minder pijn doen dan deze tegengoal”, zei Gattuso. Liefst vijf clubs lijken dit seizoen te gaan strijden om de scudetto: Inter, Napoli, Juventus, AS Roma en Lazio Roma.

Voor Benevento begint het seizoen nu pas. Trainer Roberto De Zerbi, die eind oktober de ontslagen Marco Baroni opvolgde, liet zondagmiddag weten dat zijn ploeg de jacht heeft ingezet op de nummer negentien in de Serie A, Hellas Verona, die negen punten voorsprong had en maandagavond (laat) nog in actie kwam. Aanstaande zondag volgt voor Benevento de uitwedstrijd bij Udinese. „Eén ding is zeker: wij zullen in de Serie A blijven omdat we nooit opgeven”, sprak een getergde Vigorito in La Gazzetta dello Sport. Dat zou een bovenaardse prestatie zijn.