Aanhoudingsbevel afgezette Puigdemont ingetrokken

Het internationale arrestatiebevel tegen de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn gevluchte kompanen is dinsdag door de Spaanse justitie ingetrokken.

Foto Olivier Hoslet/EPA

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft het Europese arrestatiebevel tegen Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse premier, en vier van zijn oud-kabinetsleden ingetrokken. Dat meldt Reuters. Volgens opperrechter Pablo Llarena is dat bevel achterhaald omdat de Catalaanse politici hebben aangegeven terug te willen keren naar Spanje.

Volgens de rechter dekken de individuele arrestatiebevelen ook niet de misdaden die zij hebben gepleegd als onderdeel van een groep. De advocaat van Puigdemont laat aan AP weten dat de Catalaanse oud-premier “vooralsnog in België blijft”.

Een maand geleden had een Spaanse rechter nog een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd nadat Puigdemont met vier van zijn afgezette kabinetsleden naar België was gevlucht.

Rebellie

Madrid wil de oud-bewindslieden berechten voor hun rol bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië en heeft daarvoor Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Puigdemont en zijn medebestuurders werden in oktober ontslagen door de Spaanse regering. Hun is onder meer rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing ten laste gelegd.

Door dit besluit is de geplande zitting in een Belgische rechtbank over hun uitlevering op 14 december overbodig geworden. Het Spaanse arrestatiebevel blijft wel staan. Dat betekent dat het vijftal opgepakt zal worden als het terugkeert naar Spanje.

Op 21 december zijn er nieuwe regionale verkiezingen in Catalonië, waar Puigdemont campagne voor aan het voeren is namens zijn partij vanuit België.