Zes Catalaanse ministers komen op borgtocht vrij

Voormalig vicepresident Junqueras moet in de cel blijven. Ex-regiopresident Puigdemont hoort op 14 december of hij wordt uitgeleverd.

Demonstranten in Barcelona eisten begin november de vrijlating van de Catalaanse politici. Foto Quique Garcia/EPA

Zes voormalige leden van het Catalaanse kabinet komen op borgtocht vrij. Het Spaanse hooggerechtshof heeft maandag een borgsom van 100.000 euro voor het zestal ingesteld. De twee andere Catalaanse ex-bewindslieden die vastzitten, voormalig vicepresident Oriol Junqueras en Joaquim Forn, worden niet vrijgelaten.

De zes Catalaanse politici hebben de gevangenis nog niet verlaten. Hun borgsom is nog niet betaald. NRC-correspondent Koen Greven verwacht dat dit maandag of dinsdag gaat gebeuren. De borgsommen worden volgens Greven betaald met geld dat sympathisanten van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd hebben ingezameld.

Grootschalige volksprotesten

Junqueras en Forn moeten in de cel blijven omdat de rechter de kans te groot acht dat zij, eenmaal op vrije voeten, “opnieuw daden met serieuze, onomkeerbare gevolgen voor de maatschappij” begaan. Volgens de rechter is de kans groot dat de politici nieuwe grootschalige volksprotesten organiseren. Ook de leiders van twee Catalaanse burgerrechtenbewegingen komen om die reden niet vrij.

NRC-correspondent Koen Greven schreef over het verwijt dat de Spaanse rechtspraak gepolitiseerd zou zijn: Hoe politiek handelt de Spaanse rechter?

De rechter in Brussel bepaalt op 14 december of voormalig regiopresident Carles Puigdemont en vier van zijn ministers worden uitgeleverd aan Spanje, meldt persbureau AFP maandag. Het vijftal verscheen maandag op een hoorzitting over hun uitlevering.

Puigdemont en de ministers vluchtten begin november naar de Belgische hoofdstad. Nadat de Spaanse regering een internationaal opsporingsbevel had uitgevaardigd, gaven ze zich aan bij de Belgische politie. Korte tijd later kwamen de vijf op borgtocht vrij.

Referendum

Puigdemonts vlucht volgde op het eenzijdig uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid op 27 oktober. Een maand eerder had Catalonië een afscheidingsreferendum georganiseerd. In die volksraadpleging, door Madrid illegaal verklaard, koos het overgrote deel van de stemmers voor onafhankelijkheid. Er ontstond een onoplosbaar conflict: de Catalaanse regering en de Spaanse regering wilden allebei geen centimeter toegeven.

Na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring ontbond Madrid het Catalaanse regioparlement. Negen ministers werden op 2 november gearresteerd. Eén kwam snel op borgtocht vrij. De andere acht zitten sindsdien in de gevangenis. Op 11 november eisten in Barcelona 750.000 demonstranten hun vrijlating.

    • Vincent Sondermeijer