Zeker 125 doden in Jemen na bombardementen op Sana’a

Burgers en hulpverleners kunnen geen kant op in de Jemenitische hoofdstad. Er is een groot tekort aan drinkwater, voedsel en medicijnen.

Jemenieten ontvluchten de hoofdstad Sana'a.
Jemenieten ontvluchten de hoofdstad Sana'a. Foto Abdullah Saleh/ AFP

In de nacht van zondag op maandag is Sana’a opnieuw zwaar gebombardeerd door de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Door het geweld in de Jemenitische hoofdstad zijn in de afgelopen vijf dagen zeker 125 mensen omgekomen en 238 mensen gewond geraakt, meldt het Internationale Rode Kruis.

Burgers en hulpverleners kunnen geen kant op en zitten gevangen in hun huizen, zo laat Suze van Meegen van een Noorse hulpverleningsorganisatie weten aan persbureau AP.

“Niemand is veilig in Sana’a op dit moment. Ik hoor hevige beschietingen. Het is onduidelijk waar het artillerievuur vandaan komt waardoor ik niet de veiligheid kan garanderen van ons personeel.”

Het Rode Kruis heeft dertien internationale hulpverleners verplaatst van Sana’a naar Djibouti. Een Nederlands team van de hulpverleningsorganisatie en tv-maker Floortje Dessing bevonden zich zondagavond en maandagochtend nog in de Jemenitische hoofdstad. Zij moesten schuilen voor het geweld. Maandagavond meldde het Rode Kruis dat de groep veilig is aangekomen in Djibouti.

Opmerkelijke overstap ex-president Saleh, huis opgeblazen

De oorlog in Jemen heeft een nieuwe fase bereikt met de opmerkelijke overstap van voormalig president Ali Abdullah Saleh. Nadat hij in 2012 na meer dan dertig jaar dictatoriaal bestuur werd afgezet door de bevolking, ging Saleh een pragmatisch verbond aan met de Houthi-rebellen om te strijden tegen zijn opvolger, president Abd Rabbuh Mansur Hadi. Deze wordt gesteund door het Jemenitische leger en de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Saleh en zijn handlangers zitten sinds dit weekend ook in dit kamp en riepen maandag om een “eind te maken aan het militaire regime in Jemen”.

Gevolg is dat de strijd om hoofdstad Sana’a flink is opgelaaid. Het Saoedische leger bombardeert onophoudelijk doelen van de Houthi-rebellen, die worden gesteund door Iran. Daarnaast zijn zeven brigades van het Jemenitische leger onderweg naar Sana’a voor een grondoffensief.

De Houthi’s zijn aan de winnende hand, meldt een woordvoerder van de rebellengroepering zelf. Zij hebben als wraak op het “verraad” van Saleh zijn huis in Sana’a opgeblazen. Het is onduidelijk waar de ex-president zich bevindt.

VN: geen militaire oplossing voor het conflict

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft zondag opgeroepen om alle grond- en luchtaanvallen te staken. Er is volgens hem “geen militaire oplossing voor het conflict”.

Lees het achtergrondstuk: Oorlog maakt Jemen tot een hel op aarde

De oorlog in Jemen heeft aan meer dan tienduizend burgers het leven gekost en meer dan drie miljoen mensen zijn op de vlucht. Meer dan twintig miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp. Vooral veel kinderen zijn ernstig ondervoed.