Wifi-hinder in binnenstad groeit

Wifi Uit metingen blijkt dat in bijna 40 procent van de gevallen in de binnensteden de verbinding in de veelgebruikte 2,4 GHz-band slecht tot zeer slecht is.

Studentencampus Uilenstede in Amstelveen. In studentenflats zijn soms tientallen netwerken binnen bereik, te veel om alle gebruikers een goede ervaring te bieden
Studentencampus Uilenstede in Amstelveen. In studentenflats zijn soms tientallen netwerken binnen bereik, te veel om alle gebruikers een goede ervaring te bieden Olivier Middendorp

De kwaliteit van wifiverbindingen in Nederlandse binnensteden is de afgelopen twee jaar verder verslechterd. Uit metingen van Agentschap Telecom blijkt dat in bijna 40 procent van de metingen netwerken elkaar zo in de weg zitten dat de verbinding in de veelgebruikte 2,4 GHz-band slecht tot zeer slecht is. Twee jaar geleden was dat percentage nog 27 procent. Het onderzoek van Agentschap Telecom verschijnt dinsdag.

Het eigen thuisnetwerk wordt vaak gehinderd door de netwerken van de buren. Die overlast is het sterkst in oudere woningen, die je vaak in binnensteden aantreft. Tientallen netwerken, privé en openbaar, strijden om de beschikbare hoeveelheid spectrum en hinderen elkaar daarbij.

Lees ook: Blijf van mijn wifi af! - tips voor een betere wifi-ontvangst

Op meer dan 200 locaties bracht Agentschap Telecom de Nederlandse ‘wifi-jungle’ in kaart. Wifi maakt gebruik van vergunningsvrije frequenties, meestal in de 2,4 GHz-frequentieband waar ook bijvoorbeeld de magnetron en bluetoothontvangers (zoals babyfoons en draadloze deurbellen) gebruik van maken. Dit spectrumdeel wordt zwaarder belast omdat Nederlanders meer draadloze apparaten in huis hebben en ze er intensiever gebruik van maken, zoals het streamen van audio en video.

Agentschap Telecom adviseerde consumenten drie jaar geleden hun routers af te stellen van de traditionele frequentieband (2,4 GHz) naar 5 GHz. Daar is het minder druk en wordt de verbinding niet verstoord door andere apparaten. Deze technologie reikt bovendien minder ver en veroorzaakt dus minder overlast voor de buren.

De inzet van 5 GHz-netwerken is volgens Agentschap Telecom verviervoudigd, toch is de drukte in de binnensteden niet afgenomen. „Waar het bereik al slecht was, is het nu nog slechter geworden”, zegt Paul Wijninga van Agentschap Telecom.

De meeste huishoudens gebruiken de draadloze routers die hun wifi-provider ze levert, die vaak standaard op de 2,4 GHz zijn ingesteld. Dit omdat veel verbonden apparaten die niet regelmatig vervangen worden, zoals webcamera’s, printers of smart tv’s, nog gebruik maken van 2,4 GHz.

Beter in de woonwijken

Buiten de binnenstad is het wifiprobleem wel kleiner geworden, constateren de onderzoekers. Daar werpt de overstap naar 5 GHz-techniek zijn vruchten af, met name in hoogbouw.

Nieuwbouwhuizen laten veel minder straling door, omdat ze beter geïsoleerd zijn. Die woningen hebben slechtere wifidekking binnenshuis, omdat het signaal niet door de dikke betonnen vloer of muur heen komt. De oplossing is extra toegangspunten plaatsen, liefst met elkaar verbonden door kabels.

Wat ook helpt is de draadloze router zo in te stellen dat ze oudere, tragere wifitechnieken niet langer ondersteunen. Die nemen onnodig veel zendtijd in beslag.