Opinie

    • Clara van de Wiel

Voor raadsleden is hun werk een gekkenhuis

De Haagse Stemming Vandaag is dag 40 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Raadsleden werken zich een burn-out. De Eerste Kamer ontvangt het voltallige kabinet. En de weg naar een nieuw Energieakkoord is nog lang.

DOE MAAR GEWOON: GroenLinks zoekt ‘m in de kantine, de SP brengt ‘m naar het theater en de SGP verbindt ‘m met het “bijbels beginsel”: de gewone Nederlander staat in Den Haag volop in de belangstelling. Maar wie hij/zij nu precies is en vooral ook wie níet, daar kwamen politiek redacteuren Petra de Koning en Marike Stellinga na gesprekken met Haagse politici nog steeds niet echt achter. Of nou ja: zelf zijn ze het in elk geval niet, bekennen ze deze week in onze podcast Haagse Zaken. Voor Fred Teeven was Gewone Nederlander worden overigens een jongensdroom, vertelde hij dit weekend aan RTL. Zijn nieuwe baan als buschauffeur is geen trucje, maar bovenal heerlijk: “mensen ontmoeten en met ze praten, onderdeel zijn van de samenleving”. Lijkt hij ineens toch weer net een Haagse politicus.

BUITEN HET BINNENHOF: Het is overal in Nederland een probleem: raadsleden die het te druk hebben. Vandaag komt het Sociaal Cultureel Planbueau met een rapport op basis van een enquête onder 104 griffiers die raadsleden ondersteunen. Eén van de conclusies: raadsleden gaan bijna ten onder aan hun functie, die ze in deeltijd doen. Mede door die hoge werkdruk kiezen velen ervoor na één ambtstermijn al weer te stoppen. Daardoor is het verloop hoog en lekt kennis snel weg. Vooral deze periode, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, is volgens de griffiers druk, met het schrijven van verkiezingsprogramma’s en campagne voeren. “Vanaf het einde van afgelopen zomer tot en met de verkiezingen is het gewoon een gekkenhuis.”

WAT WIJ VOLGEN:

Heerlijk avondje: Ook de Eerste Kamer viert dinsdagavond Sinterklaas, en dus beginnen hun Algemene Politieke Beschouwingen vanavond al, met het vervolg morgenochtend. Met één zetel meerderheid in de senaat moet het kabinet ook hier op zoek naar steun. Die onzekere steun was voor toenmalig VVD-fractievoorzitter Loek Hermans reden om er tijdens de APB drie jaar geleden voor te pleiten de senaat af te schaffen. Er kwam daarop een senaatscommissie die zich zou buigen over het parlementaire stelsel. De conclusies daarvan laten nog even op zich wachten, maar juist dit weekend gaf voorzitter Johan Remkes in Elsevier alvast een kleine spoiler: zijn commissie zal in elk geval níet adviseren de Eerste Kamer af te schaffen.

Goodbye Day-Sell-Bloom: In Brussel stemmen de Eurolanden vandaag over de nieuwe voorzitter van de Eurogroep. Vorige week leek het er nog even op dat Jeroen Dijsselbloem langer kon aanblijven, maar die mogelijkheid werd door Nederland zelf gedwarsboomd, zo onthulden onze correspondenten Tijn Sadée en Stéphane Alonso afgelopen vrijdag. Om kans te maken op een andere Europese topfunctie moet Dijsselbloem weg en zal Nederland vandaag waarschijnlijk de Portugese kandidaat, socialist Mário Centeno steunen. Dit tot groot ongenoegen van België en Luxemburg. Bij persbureau AFP nam de Franse oud-minister Michael Sapin dit weekend alvast afscheid van “good friend” Dijsselbloem, een naam die door het persbureau misschien wel voor de laatste keer fonetisch werd uitgeschreven als Day-Sell-Bloom.

Energietaak: Later deze week verdedigt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zijn begroting in de Tweede Kamer. De uitdaging is groot: de uitstoot van CO2 moet in 2030 gehalveerd zijn. Om dat te bereiken is een nieuw Energieakkoord nodig, dat Wiebes met belanghebbenden uit industrie, overheid en milieubeweging gaat sluiten. Vandaag zet hij een eerste stap, in een bijeenkomst met tweehonderd van hen in het Gemeentemuseum in Den Haag. Makkelijk wordt het sowieso niet. Vooral over het kabinetsplan grootschalig CO2 op te vangen, zijn de meningen zwaar verdeeld. Een campagneleider van Greenpeace in NRC: “Als de afspraken in het regeerakkoord in beton gegoten zijn, dan denk ik niet dat praten over een nieuw akkoord veel zin heeft”.

QUOTE VAN DE DAG:

“Als ik bij haar ben, blijft ze altijd wakker. En dan maakt ze ook altijd een hapje en drankje.”

D66-Kamerlid Achraf Bouali vertelt tegen RTL hoe hij na lange Haagse dagen op de bank bij zijn moeder kan crashen.

    • Clara van de Wiel