Visboeren doen aangifte tegen AD voor haringtest

Volgens de visboeren is er bij een van de keurmeesters van de haringtest sprake van belangenverstrengeling.

Exterieur van vishandel Ruud den Haan, winnaar van de AD Haringtest 2017.
Exterieur van vishandel Ruud den Haan, winnaar van de AD Haringtest 2017. Foto ANP

De Zoetermeerse visboer Lon Oosterbroek doet aangifte tegen het Algemeen Dagblad voor smaad en laster vanwege de haringtest van de krant en eist een strafrechtelijk onderzoek. Dat zegt zijn advocaat Michaël van Basten Batenburg tegen NRC. Hij heeft op maandag aangifte gedaan bij de officier van justitie.

Aanleiding is een zeer slechte beoordeling bij de AD-Haringtest en het onderzoek van hoofddocent economie aan de universiteit van Tilburg Ben Vollaard. Die liet weten dat er een “schijn van belangenverstrengeling” is bij de test.

“Mijn cliënt kreeg dit jaar een nul bij de haringtest”, zegt Van Basten Batenburg.

“Het was volgens het AD allemaal rotzooi dat hij verkoopt. Nu heeft hij er meer dan genoeg van. Het onderzoek van Vollaard bevestigt het vermoeden dat al heel lang leeft in deze sector over doorgestoken kaart. De AD-Haringtest is niet objectief. De krant en grote visleveranciers verdienen hier geld aan; enige slachtoffers zijn de verliezers onderaan de lijst”.

Naast Oosterbroek doet ook de Amsterdamse visboer Van Altena Seafood aangifte tegen de krant, meldt EenVandaag.

‘Dubbelrol keurmeester Aad Taal’

Uit het onderzoek van Vollaard bleek dat viszaken die hun haring halen bij visleverancier Atlantic 3,6 punt hoger scoren dan viszaken die verbonden zijn aan andere leveranciers. Het “krankzinnig” hoge verschil ligt volgens de Tilburgse universitair hoofddocent aan de subjectieve oordelen van de keurmeesters.

Ze kijken volgens de hoofddocent niet naar objectieve kenmerken als gewicht, temperatuur, microbiologische kwaliteit en het vetpercentage van de haring. Dit zou vooral te wijten zijn aan de dubbelrol van keurmeester Aad Taal, die verbonden is aan Atlantic. Hij geeft cursussen aan de zaken die vis inkopen bij de handel.

Volgens Van Basten Batenburg zijn deze “misstanden in de haringsector” al veel langer bekend. Alleen durft volgens hem niemand te praten. Er heerst een grote zwijgcultuur, zegt de advocaat. Zijn cliënt is ook onder druk gezet om zijn mond te houden.

Reactie AD

In een reactie zegt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis dat hij nog niets van het Openbaar Ministerie heeft gehoord over een mogelijke aangifte.

“We wachten het af. We vinden het jammer dat het zo gaat, want de test is bedoeld om consumenten te informeren over de lekkerste haring en om een Hollandse traditie te vieren.”

Spijtig, zegt Nijenhuis, dat iemand zich dan blijkbaar zo gegriefd voelt dat hij naar de rechter wil. Hij ziet een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet.

Er is “echt geen sprake van doorgestoken kaart”, ook al heeft de krant door alle aantijgingen de schijn nu tegen, zegt de hoofdredacteur.

Correctie (04-12-2017): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de visboeren het AD aanklaagden. Dat klopt niet. Ze hebben aangifte gedaan.