Tussentijdse verkiezingen

Corsicanen kiezen voor meer autonomie

Bij tussentijdse verkiezingen op het Franse eiland Corsica koersen zogenoemde nationalisten op een grote overwinning af. In de eerste stemronde, zondag, haalde een coalitie van partijen die meer autonomie willen samen liefst 45,4 procent van de stemmen.

De verkiezingen zijn nodig omdat Corsica vanaf 1 januari sowieso al iets meer onafhankelijkheid krijgt. Het eiland krijgt een bestuursstructuur vergelijkbaar met die van overzeese gebiedsdelen als Frans Guyana. Twee departementen en de regio Corsica worden samengevoegd.

Al in 2015 haalde de coalitie van „autonomistes” (voor meer autonomie) van Gilles Simeoni en „indépendantistes” (voor onafhankelijkheid) van Jean-Guy Talamoni, tot verrassing van Parijs, genoeg stemmen om zelf de regio te besturen. Onder de naam Pè a Corsica (Voor Corsica) trekken ze sindsdien samen op en zijn ze, sinds juni, ook voor het eerst vertegenwoordigd in de Assemblée Nationale.

Het succes is deels te danken aan door (corruptie-)affaires in diskrediet geraakte oude eilandbestuurders van de gevestigde partijen. Maar ook het besluit in 2014 van de gewapende tak van het Corsicaanse verzet om het geweld af te zweren, heeft een stem voor de nationalisten acceptabeler gemaakt.

Hoewel Simeoni en Talamoni vaak verwijzen naar het onafhankelijksheidsstreven in Spaans Catalonië, zijn zij het er tegenwoordig over eens dat volledige onafhankelijkheid voor Corsica economisch onhaalbaar is. Ze willen meer vrijheid van Parijs om de eigen economie en cultuur te stimuleren.

    • Peter Vermaas