Tien jaar werkkamp geëist tegen Russische ex-minister

Oud-minister van Economische Zaken, Aleksej Oeljoekajev, zou 2 miljoen euro smeergeld hebben aangenomen om overname goed te keuren.

Het Russische openbaar ministerie heeft maandag 10 jaar werkkamp geëist tegen voormalig minister van Economische Zaken Aleksej Oeljoekajev. Volgens de aanklager is bewezen dat Oeljoekajev 2 miljoen dollar aan smeergeld heeft aangenomen van het hoofd van het oliebedrijf Rosneft, Igor Setsjin.

Behalve een gevangenisstraf eist het Russische OM een boete van ruim 7 miljoen euro en een verbod voor het bekleden van overheidsfuncties. Ook zou de ex-minister zijn onderscheidingen moeten inleveren.

Oeljoekajev werd vorig jaar november aangehouden terwijl hij met een koffertje vol contanten het kantoor van Rosneft verliet. Volgens bestuursvoorzitter Igor Setsjin had Oeljoekajev hem enkele weken daarvoor tijdens een dienstreis in India laten weten 2 miljoen dollar te willen voor zijn instemming met de overname van oliebedrijf Basjneft. Setsjin zette daarna een val op in samenwerking met de geheime dienst FSB. De overdracht van het geld werd afgeluisterd en geobserveerd.

Lees ook: De Russische minister, de topman en een koffertje

De overname van Basjneft door Rosneft lag gevoelig, omdat beide bedrijven in handen zijn van de staat. Eerder had Oeljoekajev kritiek geuit op de deal. De voormalige minister onkent echter om steekpenningen hebben gevraagd. Oeljoekajev zegt te hebben gedacht dat er wijn zat in de koffer die Setsjin hem overhandigde.

De zaak rust in belangrijke mate op de getuigenis van Setsjin zelf, maar omdat de baas van Rosneft tot vier keer toe niet in de rechtbank verscheen, konden zijn verklaringen niet worden gebruikt. De aanklager citeerde maandag ondermeer uit verklaringen van het voormalige hoofd beveiliging van Rosneft, de FSB-generaal Oleg Feoktistov, die de val voor Oeloekajev voorbereidde. Feoktistov was er echter niet bij toen Oeljoekajev om het smeergeld zou hebben gevraagd. Het OM heeft daarom de beschuldiging van ‘afpersing’ laten vallen.