Tien jaar werkkamp geëist tegen Russische ex-minister

Volgens het openbaar ministerie nam Aleksej Oeljoekajev twee miljoen dollar aan smeergeld aan van het hoofd van het oliebedrijf Rosneft.

Voormalig minister Aleksej Oeljoekajev (rechts) komt op 22 november aan bij de rechtbank.
Voormalig minister Aleksej Oeljoekajev (rechts) komt op 22 november aan bij de rechtbank. Foto Maxim Shipenkov / EPA

Het Russische openbaar ministerie heeft maandag tien jaar werkkamp geëist tegen voormalig minister van Economische Zaken Aleksej Oeljoekajev. Volgens de aanklager is bewezen dat Oeljoekajev twee miljoen dollar aan smeergeld heeft aangenomen van het hoofd van het oliebedrijf Rosneft, Igor Setsjin. Behalve een gevangenisstraf eist het Russische OM een boete van ruim zeven miljoen euro, een verbod voor het bekleden van overheidsfuncties en het inleveren van de onderscheidingen van de ex-minister.

Oeljoekajev werd vorig jaar november aangehouden terwijl hij met een koffertje met contanten het kantoor van Rosneft verliet. Volgens bestuursvoorzitter Igor Setsjin had Oeljoekajev hem enkele weken daarvoor tijdens een dienstreis in India laten weten twee miljoen dollar te willen voor zijn instemming met de overname van oliebedrijf Bashneft. Setsjin zette daarop een val op in samenwerking met de geheime dienst FSB. De overdracht van het geld werd afgeluisterd en geobserveerd.

Lees ook: De Russische minister, de topman en een koffertje

De overname van Bashneft door Rosneft lag gevoelig, omdat beide bedrijven in handen zijn van de staat. Eerder had Oeljoekajev kritiek geuit op de deal. De voormalige minister ontkent echter om steekpenningen te hebben gevraagd. Oeljoekajev zegt te hebben gedacht dat er wijn zat in de koffer die Setsjin hem overhandigde.

De zaak rust in belangrijke mate op de getuigenis van Setsjin zelf, maar omdat de baas van Rosneft tot vier keer toe niet in de rechtbank verscheen, konden zijn verklaringen niet worden gebruikt. De aanklager citeerde maandag onder meer uit verklaringen van het voormalige hoofd beveiliging van Rosneft, de FSB-generaal Oleg Feoktistov, die de val voor Oeloekajev voorbereidde. Feoktistov was er echter niet bij toen Oeljoekajev om het smeergeld zou hebben gevraagd. Het OM heeft daarom de beschuldiging van ‘afpersing’ laten vallen.