Thuiskok. Geen excuus

Er klopt iets niet in kookboekenland. Normaal gesproken is het aantal kookboeken dat uitkomt over een bepaalde keuken of kookstijl evenredig met het aantal restaurants in ons straatbeeld dat zich van dezelfde technieken of recepten bedient. De afgelopen jaren werden bijvoorbeeld steeds meer Aziatische kookboeken gepubliceerd, overeenkomend met het toenemende aantal eettentjes met menukaarten uit die regio. Hetzelfde gold recentelijk voor vegetarische boeken en restaurants. Eén keuken lijkt zich echter niet aan deze wet te houden. Wellicht komt dat door de lange historie die Nederland en Suriname delen. Een ander excuus om de Surinaamse keuken niet geregeld op papier te zetten – conform alle Surinaamse afhaaltentjes – kan ik niet bedenken.

Ik ben blij dat er weer een Surinaams kookboek is verschenen. Daarvoor is heus geen excuus nodig, net als voor andere zaken van het goede leven. Het openen van een fles bubbels, daar hoeft bij mij thuis bij wijze van spreken maar de zon voor naar binnen te schijnen. Voor de zusjes Waal geldt eigenlijk hetzelfde: in hun geval gaat het om koken. Moreen, Aretha en Martha Waal zijn drie zussen die weliswaar opgroeiden in Nederland, maar thuis aten alsof ze in Suriname rondliepen. Dankzij de recepten van hun moeder, vandaar de titel SuriMAM.

Vroeger was het vooruitzicht van een (vrijdag)avondje AVRO, met programma’s als Toppop al genoeg om de hele middag in de keuken te staan. Zo staat hun kookboek vol met zoete herinneringen en oude foto’s, en knallen de kleuren van de pagina’s af. Het moet vroeger een vrolijke bedoening zijn geweest bij de familie thuis. Het leuke van het Surinaamse eten is dat het net zo veelzijdig is als de Surinaamse bevolking. Creolen, Chinezen, Javanen, Indianen en Hindoestanen zijn slechts vijf van de bevolkingsgroepen die in het land wonen. Ze hebben allemaal hun eigen inbreng in de nationale keuken, van Hindoestaanse roti tot Creoolse pom en hier en daar zelfs een Nederlands tintje, zoals zuurkool met rijst en zoutvlees.

Liefst tachtig gerechten bevat het kookboek, en je vindt van alles: roti, pom, bakkeljauw, baka bana. Er is zelfs een hoofdstuk speciaal voor de lunch, met van die broodjes waar je ‘s middags graag een blokje voor omloopt. Dat hoeft voortaan niet meer, want dat soort recepten gaan we komende week lekker zelf maken.