Site NL-Alert offline na landelijke test

Volgens een woordvoerder van NCTV was er sprake van een technische storing.

Een controlebericht van NL-Alert. Het alarmsysteem voor grote noodtoestanden dient om mensen te informeren als er een noodtoestand in hun omgeving aan de hand is. Foto ANP

De website van alarmsysteem NL-Alert lag er maandagmorgen enige tijd uit nadat een landelijk testbericht was verstuurd. Volgens een woordvoerder van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), onder wiens verantwoordelijkheid de verzending valt, had de storing een technische oorzaak.

Hoe het precies kon dat de site uitviel, wordt nu onderzocht. Het bericht kwam om 12.00 uur binnen op miljoenen telefoons. Ontvangers ervan werd verzocht voor meer informatie naar de site van NL-Alert te gaan. In daadwerkelijke crisissituaties worden burgers ook naar die pagina verwezen. Op Twitter maakten sommigen melding van de onbereikbaarheid van de pagina.

Twitter avatar pvklinken Pieter van Klinken Nu wil ik alleen even kijken hoe je NL-alert uitzet. Maar wat als het echt crisis is? https://t.co/ksy9L6vgV7

De site is volgens de woordvoerder ingericht om een groot aantal bezoekers aan te kunnen. Bij de vorige test zijn ruim 10,8 miljoen mensen bereikt. De woordvoerder zegt dat het nog niet eerder is voorgekomen dat de website eruit lag na zo’n landelijk proefbericht.

NL-Alert

De NL-Alert werd vijf jaar geleden voor het eerst ingezet. Sindsdien is hij al tweehonderd keer gebruikt om mensen te informeren bij bijvoorbeeld grote branden, noodweer en gaslekkages. In de berichten staat wat er precies aan de hand is en wat je als burger het beste kunt doen.

Maandag was het de tiende keer dat de NCTV het halfjaarlijkse controlebericht uitzond. De volgende verzending vindt plaats op 4 juni.

    • Guus Ritzen