Protest

Rustig in Dokkum

Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het protest van ruim tweehonderd tegenstanders van Zwarte Piet in Dokkum is zaterdag rustig verlopen. Bij de intocht van Sinterklaas, die twee weken geleden in de Friese stad aankwam, werden bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten door Piet-aanhangers tegengehouden bij Joure. De actievoerders liepen zaterdag onder politiebegeleiding naar parkeerterrein Acht Zaligheden. Daar hing een spandoek met de tekst „Swarte minsken, libje, leitsje en wêz tevreden!” (Zwarte mensen, leef, lach en wees tevreden), ondertekend door de „blokkeerders”. De actievoerders hadden bordjes met teksten als „Wit aan zet” en „Swarte Pyt docht pine” (Zwarte Piet doet pijn). Er gold een noodbevel. Leden van de rechtse Pegida-beweging wilden als Zwarte Pieten pepernoten uitdelen, maar waren snel verdwenen.