Markus Söder is de nieuwe kroonprins van de CSU

De Beierse minister van Financiën is maandagochtend gekozen als de nieuwe lijsttrekker.

Markus Söder is de nieuwe kroonprins van de Duitse CSU.
Markus Söder is de nieuwe kroonprins van de Duitse CSU. Foto Peter Kneffel/AFP

De leider van de CSU en minister-president van Beieren, Horst Seehofer maakt de weg vrij voor Markus Söder (50). De Beierse minister van Financiën is maandagochtend door het bestuur en de fractie van de christen-democraten gekozen als de nieuwe lijsttrekker van de partij en dus favoriet voor het nieuwe minister-presidentschap van Beieren. Seehofer wil zich begin volgend jaar al terugtrekken. Seehofer blijft wel de partijleider van de CSU, de conservatieve zusterpartij van de CDU van bondskanselier Merkel.

Verkiezingen van 2018

Seehofer (68) liet eerder weten dat hij zijn functie als minister-president van Beieren nog voor de deelstaatverkiezingen in het najaar van 2018 wilde overdragen. Zondag voerde de partijtop van de Christlich-Soziale Union overleg over een al weken slepende interne machtsstrijd over de toekomst van Seehofer.

Vanwege de teleurstellende uitslag van de Duitse Bondsdagverkiezing in september stond hij onder druk om in elk geval op één leidende positie plaats te maken. Söder versloeg de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann.

Correctie (4 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk werd Horst Seehofer ‘president’ van Beieren genoemd. De juiste functiebenaming is minister-president.

    • Maral Noshad Sharifi