Mário Centeno nieuwe voorzitter Eurogroep

De Portugees volgt Jeroen Dijsselbloem op wiens tweede termijn begin volgend jaar afloopt. Hij werd in twee stemrondes verkozen.

Mário Centeno.
Mário Centeno. Foto Olivier Hoslet/EPA

Mário Centeno volgt begin volgend jaar Jeroen Dijsselbloem op als voorzitter van de Eurogroep. De Portugees kreeg maandag na twee rondes een meerderheid van de stemmen van de negentien leden van de Eurogroep, het belangrijke overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone. Hij werd verkozen boven drie andere kandidaten.

Centeno is net als Dijsselbloem een sociaaldemocraat. Hij leidde Portugal de afgelopen jaren door de schuldencrisis en wist de nationale economie weer gezond te maken. De economie van het land ontwikkelde zich in 2017 met de hoogste groeicijfers in de laatste tien jaar. Bovendien heeft hij het begrotingstekort fors weten terug te dringen.

Lees hier hoe Portugal de crisis te lijf ging: Iedereen omhelst nu de ‘wegwerpgeneratie’

Centeno werkte in het verleden bij de Portugese centrale bank en staat bekend als iemand die impopulaire maatregelen niet uit de weg gaat. Door de toenmalig Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble werd Centeno afgelopen voorjaar nog “de Ronaldo onder de Europese ministers van Financiën” genoemd, vanwege de manier waarop hij Portugal uit het EU-noodprogramma wist te leiden.

Lees ook: De nieuwe Dijsselbloem wordt een Europese superminister

Meerdere kandidaten

Er waren meerdere gegadigden voor de post van Eurogroep-voorzitter. Ook Slowaak Peter Kazimir, Luxemburger Pierre Gramegna en Letse Dana Reizniece-Ozola werden door hun regeringen voorgedragen. De laatste twee werden vooraf minder kansrijk geacht daar ze niet de juiste politieke kleur hebben. De socialisten willen deze positie graag in handen houden, aangezien liberalen en conservatieven al verschillende andere belangrijke functies binnen de EU bekleden.

De Letse minister van Financiën viel maandag als eerste af. Zij trok zich na de eerste stemronde terug. Kort voor begin van de tweede ronde trok ook de Slowaak Kazimir zich terug. Die tweede stemronde ging daarom tussen Centeno en Gramegna.

Al voor de vergadering maandag leek het erop dat Centeno de nieuwe voorzitter zou worden. De uittredende Dijsselbloem leek zich bij aankomst te verspreken tegenover journalisten. Zo zei hij: “Ik ben tot en met 12 januari voorzitter en Mario Centeno dan 13 januari… Zei ik Mario Centeno? Dan versprak ik me, want dat weet ik helemaal niet. Blijkbaar zat dat in mijn hoofd. Doe me een lol, citeer mij even niet.”

Bekijk hier het betreffende fragment:

Lees ook over het NRC-nieuws over de nieuwe Eurogroep-voorzitter: Nederlandse regering blokkeerde zélf het aanblijven van Dijsselbloem

Overigens had het niet veel gescheeld of Dijsselbloem had nog wat langer mogen aanblijven. NRC onthulde vorige week dat onder de negentien leden van de Eurogroep een meerderheid voor aanblijven van de PvdA-politicus zou zijn. Zijn termijn zou dan met een half jaar of een jaar verlengd worden. Nederland zelf blokkeerde dat besluit echter. Minister van Financiën Wopke Hoekstra liet bij monde van zijn woordvoerder weten dat Nederland vindt dat de Eurogroep moet worden geleid door een zittende minister en niet door “iemand die het erbij doet”.