Tien arrestaties voor bomaanslag op journalist

De prominente onderzoeksjournalist en blogger Daphne Cruana Galizia kwam anderhalve maand geleden om het leven door een bomaanslag.

Demonstratie in de Malteese hoofdstad Valletta, een maand na de moordaanslag op de journalist Galizia. Foto Darrin Zammit Lupi/ Reuters.

De politie in Malta heeft tien verdachten gearresteerd voor de moord op de prominente onderzoeksjournalist en blogger Daphne Caruana Galizia, meldt de BBC. Zij kwam anderhalve maand geleden om het leven door een aanslag met een autobom.

De arrestaties vonden plaats in het dorp Mursa en in de gebieden Bugibba en Zubbug, zo liet premier Joseph Muscat weten. Na de moordaanslag loofde de Maltese overheid één miljoen euro uit voor tips die leiden tot de aanslagplegers. De FBI helpt bij de opsporing.

Twitter avatar JosephMuscat_JM Joseph Muscat An additional 2 persons have been apprehended in #DaphneCaruanaGalizia murder probe, bringing total to 10 arrests.… https://t.co/2atWIkp6zX

Onthullingen over prominente politici

De moord op de 53-jarige journalist schokte het land. Galizia was op 16 oktober onderweg naar het noorden van het eiland toen de bom in haar auto afging. Op camerabeelden was te zien hoe het voertuig in vlammen opging in een veld langs de weg. Muscat noemde de aanslag “een barbaarse aanval op de persvrijheid”. Ook vanuit Europa werd geschokt gereageerd. Eurocommissaris Frans Timmermans schreef op Twitter: “Als journalisten het zwijgen wordt opgelegd, verliezen we onze vrijheid.”

Hoe veilig zijn journalisten op Malta? Lees: Vermoorde journalist werd al langer gedwarsboomd

Galizia was vooral bekend vanwege haar goed gelezen journalistieke blog Running Commentary. Ze zorgde er mede voor dat de Maltese eurocommissaris John Dalli moest opstappen omdat hij geld ontving om lobbywerk te verrichten voor de tabaksindustrie.

Ook onthulde ze dat de Maltese premier Muscat geld zou hebben doorgesluisd naar belastingparadijs Panama. Het was de reden voor Muscat om Galizia aan te klagen. De nabestaanden van Galizia hebben weinig vertrouwen in een eerlijk onderzoek naar haar dood.

    • Huib de Zeeuw