Luchtvaart

Vakbond FNV: cabinepersoneel KLM staakt 24 uur lang op maandag 8 januari

Een deel van het cabinepersoneel van KLM legt op maandag 8 januari voor 24 uur het werk neer. Daardoor zullen volgens vakbond FNV die dag minder of mogelijk zelfs geen KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol. FNV protesteert daarmee tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de intercontinentale vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen. Die bezuinigingsmaatregel heeft geleid tot een verhoging van de werkdruk, stelt de bond. Ook de dienstverlening aan passagiers is volgens de vakbond in het geding. Eerder waren er al stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen. Tussen de eerder kleinere acties door onderhandelde FNV met KLM over een nieuwe cao. Het was de bedoeling daarin alternatieve besparingen vast te leggen, zodat de inkrimping van de bemanning kan worden teruggedraaid. Dat is tot dusver niet gelukt. De FNV-leden wezen het eindbod van KLM af. KLM wil nog niet inhoudelijk reageren op de aankondiging. FNV vertegenwoordigt circa een kwart van alle 9.500 stewards en stewardessen die werken voor KLM. Of ook de grotere vakbond voor cabinepersoneel VNC meedoet aan de staking, is nog onduidelijk. (NRC)