IFV: dodelijk ongeval bij obstacle run Venlo was incident

Dat concludeert het Instituut Fysieke Veiligheid na onderzoek. Het ongeval was “een ongelukkige samenloop van omstandigheden”.

Een obstakel van een obstacle run bij Wijchen. Foto Merlin Daleman

Bij het dodelijke ongeval op een obstacle run in Venlo afgelopen zomer was vooral sprake van een “ongelukkige samenloop van omstandigheden”. De gemeente en de organisatoren van het hindernisparcours hadden zich serieus voorbereid. Hen valt weinig te verwijten.

Dat concludeert het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). De organisatie deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Na het glijden van een obstakel kwam een 29-jarige deelneemster in het water terecht. Een andere parcoursdeelnemer die vlak na haar de zogenoemde ‘Superglijbaan’ afging, landde op haar hoofd. In de Maas, waar het zeven meter hoge obstakel op uitkwam, lagen op dat moment vier duikers en een boot met twee leden van de reddingsbrigade.

Toen de deelneemster niet meer boven kwam, gingen de duikers en de reddingsbrigade direct naar haar op zoek, staat in het rapport. Door het troebele water duurde het negen minuten voordat ze haar vonden. Ze overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van de botsing.

Lees ook dit achtergrondstuk over obstakelruns en het dodelijke ongeval: Met zesduizend man van de superglijbaan af

Risico’s beperken

Het IFV schrijft dat in de voorbereiding op het hindernisparcours alle betrokkenen hun best deden om risico’s te beperken. De gemeente sprak vooraf met de organisatoren en de hulpdiensten om het evenement zo veilig mogelijk te maken.

Wel vindt het IFV dat de aandacht te veel uitging naar “klassieke risico’s”, en minder gelet werd op de “watergerelateerde” gevaren van met name de Superglijbaan. De gemeente en de organisatie van het parcours hadden meer kunnen doen om experts op dit gebied erbij te halen. Maar, schrijft het IFV, risico’s zijn “inherent verbonden aan een obstacle run”. De instantie noemt het ongeval daardoor in eerste plaats “een incident”.

Bij de toekomstige organisatie van zulk soort obstacle runs zou het verstandig zijn meer expertise van buitenaf erbij te betrekken, vindt het IFV. Ze noemen als voorbeeld het leger, dat ook ervaring heeft met hindernisparcoursen. Maar “ook met het doorvoeren van geleerde lessen is er geen garantie dat zich nooit een onverwacht ongeval meer zal kunnen voordoen”, concludeert het IFV.

Onderzoek

De vraag die het IFV onderzocht was in hoeverre een dodelijk ongeval als deze voorkomen had kunnen worden. De organisatie bekeek het hele voortraject, deed literatuuronderzoek en sprak met dertien direct betrokken. Ook vulden deelnemers aan het obstakelparcours een vragenlijst in.

Het IFV is een zelfstandig bestuursorgaan. De organisatie ondersteunt de verschillende veiligheidsregio’s in Nederland op het terrein van rampenbestrijding en crisisbeheersing.

    • Guus Ritzen