Het saaiste spel ter wereld is terug, nu in virtual reality

Acht uur rechtdoor rijden in een woestijn kan nu ook in 3D dankzij de nieuwe uitgave van het spel Desert Bus.

Beeld YouTube

De weg van Tucson naar Las Vegas is één rechte strook asfalt van 580 kilometer lang, met om je heen niets dan zand en soms een steen. Je bent een buschauffeur in de woestijn en hebt zeker acht uur rijden voor de boeg. Zonder passagiers, maar met een bus die sterk naar rechts trekt - indutten zit er dus niet in. Pauzeren evenmin, want dat kan in het echt ook niet. En God verhoede dat je van de weg raakt. Dan word je achteruit teruggesleept naar Tucson, met dezelfde snelheid. Dat kan dus een paar uur duren. Zo verloopt Desert Bus, volgens kenners het saaiste spel ter wereld. Een game die bijna twintig jaar na de lancering onlangs verscheen in virtualrealityvariant.

Desert Bus werd gebouwd als onderdeel van de nooit uitgebrachte spellenbundel Smoke and Mirrors van het komische illusionistenduo Penn & Teller. Het was een reactie op de kritiek dat gewelddadige computerspellen een slechte invloed hebben op kinderen, zei Penn Jillette later op de radio. Dat Desert Bus hemeltergend saai is, was dus de bedoeling. Dat willen die critici blijkbaar graag.

Avontuurlijk

De vorige week uitgebrachte opvolger Desert Bus VR is véél avontuurlijker dan het origineel. Je kan om je heen kijken, naar de lege stoelen achter je. De luchtverfrisser aan de achteruitkijkspiegel is nu “interactief”, maar als je hem ook echt wil ruiken, moet je er zelf een kopen.

Er zit een radio in de bus, waarop je naar een uitzending met Penn Jillette kan luisteren. En er is een multiplayermodus beschikbaar, waardoor je een vriend kan meenemen. Die zit dan in de bus, kan naar je zwaaien of een propje naar je gooien. De toeter (die in het originele spel klonk als je op de pauzeknop drukte) en de deur die open kan, zijn er natuurlijk ook.

Goed doel

De nieuwste editie van Desert Bus is gemaakt voor Desert Bus for Hope, een jaarlijkse gamingmarathon om geld op te halen voor het goede doel Child’s Play. Al tien jaar spelen de deelnemers het spel dagen achtereen, zolang de donaties blijven binnenkomen.

Dit jaar werd met 158 uur rijden ruim 650.000 dollar opgehaald. Mede dankzij een bieder die de releasedatum mocht vaststellen en de standaardnaam van de chauffeur mocht bepalen. Hij koos zijn verjaardag (27 november) en BWOS, een eerbetoon aan de fanatieke Desert Bus-chauffeur Bill Watt die in 2016 overleed aan de ziekte van Huntington.

Wie Desert Bus heeft uitgespeeld, krijgt een punt. En dan moet je terug, weer acht uur rijden. Maar dan grotendeels in het donker.

Kijk mee met een spelletje Desert Bus:

    • Bastiaan Nagtegaal