Geen boete voor veroorzaker treinongeluk Winsum

In 2016 knalde een trein op een melkwagen. Er vielen achttien gewonden.

Het wrak van de trein na de botsing op de overweg bij Winsum.
Het wrak van de trein na de botsing op de overweg bij Winsum. Foto Anjo de Haan/ANP

De chauffeur van de melkwagen die vorig jaar in het Groningse Winsum een treinongeluk heeft veroorzaakt, hoeft geen boete te betalen. De rechtbank in Groningen oordeelde maandag dat de man de trein voorrang had moeten verlenen, maar gaf de bestuurder geen straf omdat de botsing veel indruk op hem heeft gemaakt. Dat meldt persbureau ANP.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden een boete van 250 euro geëist. Justitie vond dat de chauffeur een gevaarlijke situatie had veroorzaakt toen hij op 18 november 2016 bij Winsum een onbewaakte spoorwegovergang overstak. Een Arriva-trein botste op zijn vrachtauto, met achttien gewonden als gevolg. Elf van hen belandden in het ziekenhuis.

Lees ook dit stuk over de boer die het middelpunt werd van de discussie over de overweg: Deze boer kreeg ten onrechte de schuld van het treinongeluk in Winsum

De rechtbank vindt niet dat de chauffeur, die lichtgewond raakte, per se onvoorzichtig heeft gereden. De bestuurder heeft wel de wet overtreden door de trein geen voorrang te verlenen. Zelf heeft hij zijn fout ook toegegeven. Hij had goed om zich heen gekeken, maar de trein niet opgemerkt door de laagstaande zon, zei de bestuurder.

Slechte reputatie

De overweg in Winsum had al voor het ongeluk met de melkwagen een slechte reputatie. In 2014 kwamen bij twee aanrijdingen op de overgang twee mensen om het leven, onder wie een postbode die door een trein werd gegrepen. De oversteekplaats is inmiddels dicht.

Hoe staat het nu met een aantal beruchte onbewaakte overgangen in Nederland? Lees ook het stuk ‘Dilemma’s van een onbewaakte overweg’

Bij aanrijdingen op onbewaakte overgangen vielen de afgelopen jaren meerdere doden. In februari 2016 kwam een treinmachinist om het leven toen hij op een hoogwerker klapte die het spoor overstak. De bestuurder van de hoogwerker kreeg in september 100 uur werkstraf. Afgelopen maart stierven een vader en zijn zoontje bij een botsing op een overweg in het Friese Harlingen.

    • Vincent Sondermeijer