Financiën bevestigt kandidatuur Vijlbrief voor Europese topfunctie

NRC berichtte vorige week dat het kabinet van plan was Vijlbrief voor te dragen als voorzitter van de Eurogroup Working Group.

Schatkistbewaarder Hans Vijlbrief (R) tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in Riga, 2015.

Het ministerie van Financiën heeft maandagavond de kandidatuur bevestigd van topambtenaar Hans Vijlbrief voor het voorzitterschap van de Eurogroup Working Group (EWG). NRC berichtte vorige week dat het kabinet dit van plan was. De EWG bereidt de bijeenkomsten van de Eurogroep inhoudelijk voor.

De EWG is volgens sommigen belangrijker dan de Eurogroep zelf, waar Jeroen Dijsselbloem tot januari voorzitter van is. Op dit moment is Vijlbrief thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën, oftewel de hoogste ambtenaar die zich bezighoudt met het financieel-economische beleid van het ministerie. In januari loopt de termijn af van de huidige voorzitter van de werkgroep, Thomas Wieser uit Oostenrijk.

Lees ook: Nederlandse regering blokkeerde zélf het aanblijven van Dijsselbloem

Blokkade

Vorige week onthulde NRC dat Nederland het aanblijven van Dijsselbloem als Eurogroep-voorzitter blokkeerde. Op die manier zou het kabinet meer kans maken om de EWG-voorzitter te leveren. Naar verluidt wil het kabinet Vijlbrief voor deze post omdat hij tijdens de formatie geen ministerspost toebedeeld kreeg, schreven NRC-redacteuren Stéphane Alonso en Tijn Sadée.

De Eurogroep is het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden. Het speelt een grote rol bij het maken van het economische beleid in Europa. De komende jaren gaat de Eurogroep belangrijke beslissingen nemen over onder meer de verdere versterking van de eurozone, een van de redenen waarom het EWG-voorzitterschap zo gewenst is.

Maandag werd de Portugees Mário Centeno verkozen als nieuwe voorzitter van de Eurogroep. Na twee stemrondes kreeg hij een meerderheid van de stemmen van de negentien leden van het overlegorgaan.