Facebook komt met chatapp voor kinderen

De berichtendienst is bedoeld voor kinderen in de leeftijd zes tot twaalf. Critici vinden het zorgelijk dat Facebook zijn pijlen nu ook op kinderen richt.

Screenshot van de website Messenger Kids.
Screenshot van de website Messenger Kids. Foto website

Facebook heeft zijn vizier gericht op Amerika’s jongste inwoners. In de VS lanceerde het sociale medium maandag een berichtendienst – Messenger Kids – waarmee kinderen in de leeftijdscategorie zes tot twaalf met elkaar kunnen communiceren.

Om de app te gebruiken, hoeven de kinderen geen lid te zijn van Facebook – in de VS is het verboden vóór je dertiende het medium te gebruiken. De gesprekken verlopen via een van de ouders die wel lid is. Op die manier kunnen de ouders bepalen met wie hun kinderen praten.

Geen advertenties

Facebook benadrukt dat de zes- tot twaalfjarigen geen advertenties te zien krijgen. Ook wordt hun informatie niet gebruikt voor reclames. Verschillende critici uiten hun zorgen dat Facebook met de nieuwe app nu ook al kinderen aan zich probeert te binden.

Facebook verdedigt zich door te stellen dat kinderen in de leeftijd tot dertien vaak al gebruik maken van sociale media. Op deze manier kunnen ouders op zijn minst controleren wat hun kinderen precies doen.

In Nederland is de Messenger Kids voorlopig niet beschikbaar.