Euronext wordt strenger voor sluiproute naar beurs

Lege beurshuls Na misstanden gelden vanaf 1 januari strengere regels voor bedrijven die via de achterdeur bij Beursplein 5 binnenkomen.

Het wordt veel moeilijker voor bedrijven om naar de Amsterdamse beurs te gaan via een lege beurshuls. Maandag kondigde beursuitbater Euronext aan dat in nauw overleg met toezichthouder AFM is besloten tot het invoeren van strengere regels rondom reverse listings, omgekeerde beursgangen. „De aanleiding is dat er al langer onrust in de markt is over reverse listings”, zegt een Euronext-woordvoerder. „Wij vonden het daarom nodig om naar onze noteringseisen te kijken.”

Bij een omgekeerde beursgang komt een bedrijf via de achterdeur Beursplein 5 binnen. Het pakt de beursnotering van een bedrijf dat bijvoorbeeld failliet is –een lege beurshuls– en plakt daar de eigen naam op. Via die sluiproute worden de miljoenen bespaard die een reguliere beursgang met zakenbankiers kost. Bovendien wordt er de uitgebreide informatieplicht mee ontlopen die wél geldt voor reguliere beursgangen.

Verschillende bedrijven die via een omgekeerde beursgang op het Damrak belandden, raakten onlangs in opspraak. Neem New Sources Energy (het eerste Nederlandse beursfonds in zonne-energie) waarvan de handel al sinds maart stil ligt. De inmiddels voormalige topman Frans W. wordt door justitie verdacht van beleggingsfraude met zonnepanelen en -parken.

Beleggersvereniging VEB bestempelde New Sources Energy deze zomer tegen NRC nog als voorbeeld van omgekeerde beursgang „waar het helemaal is misgegaan” en riep AFM en Euronext op tot „meer inspanning rond de informatieverschaffing bij reverse listings”.

Lees ook: Een lege beurshuls met potentie

Het zonne-energiebedrijf is lang niet het enige voorbeeld waar de VEB kritisch op is. Volgens de VEB blijven beleggers „te vaak berooid achter nadat een reverse listing eindigt in een deceptie”, zo schrijft de beleggersvereniging verwijzend naar voormalige lege hulsen Phenix en Verenigde Nederlandse Compagnie .

En toen de ongekroonde koning van de lege beurshulsen, Peter Paul de Vries, onlangs aankondigde een deel van zijn investeringsmaatschappij Value8 af te splitsen in de lege beurshuls van Nedsense, pleitte de VEB ervoor dat zulke bedrijven net zoals bij een reguliere beursgang met de prospectus het geval is, een uitgebreid en gedetailleerd informatiedocument publiceren.

Nieuwe regels

Dat pleidooi wordt nu werkelijkheid. Vanaf 1 januari voert Euronext een set strenge regels in. Bedrijven die voor een omgekeerde beursgang kiezen, moeten minimaal drie jaar bestaan, een zakenbank in de arm nemen en een bedrag van 40.000 euro betalen.

Daarnaast moeten zij voortaan een uitgebreid informatiedocument publiceren, vergelijkbaar met een prospectus. Dit document wordt weliswaar niet formeel door de AFM goedgekeurd, maar daar staat tegenover dat het bestuur van Euronext de knoop doorhakt of een bedrijf in een lege huls word toegelaten.

Euronext stelt bovendien expliciet de voorwaarde dat „voldoende aandelen” voor het publiek beschikbaar worden gesteld: minimaal 25 procent van de aandelen bij kleine beursbedrijven of 5 procent bij bedrijven met een marktwaarde van minimaal 100 miljoen euro.

Daarmee moet worden voorkomen dat de aandelenkoersen niet de juiste waarde aannemen omdat er weinig vrij verhandelbare aandelen op de markt zijn waardoor de beurskoers dus niet vrij genoeg beweegt.

Een van de eerste partijen die met de nieuwe regels te maken krijgt? Value8, dat heeft de afsplitsing van een deel van het bedrijf in de lege huls van Nedsense in het eerste kwartaal van 2018 beloofd.