EU en Britten nog niet akkoord over Brexit

Premier May en EC-voorzitter Jean-Claude Juncker konden het maandag in Brussel nog niet eens worden.

Foto John Thys/AFP

Het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn er nog niet in geslaagd om een deal te sluiten over de scheidingsvoorwaarden voor de Brexit. De Britse premier Theresa May heeft maandag geen overeenstemming bereikt met voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Dat melden de persbureaus Reuters en AP.

May gaat er nog altijd vanuit dat ze alsnog snel tot een akkoord zal komen met de EU. “We hebben een vruchtbare vergadering gehad vandaag”, zei May op een persconferentie in Brussel, waar ze Juncker maandag ontmoette. “Voor het einde van de week komen we weer samen, en ik heb er vertrouwen in dat we dit positief gaan afsluiten.”

Ook Juncker sloeg na afloop van de gesprekken met May een optimistische toon aan. Dat er nog geen deal op tafel ligt, is volgens de Luxemburger “geen mislukking”. “Ze is een harde onderhandelaar”, zei hij over May. “Ondanks onze inspanningen en de grote stappen die we de afgelopen dagen hebben geboekt op de twistpunten die overblijven, hebben we nog geen overeenstemming bereikt.”

Lees ook: Het is erop of eronder voor een ordentelijke Brexit

De onderhandelingen tussen de Britten en Brussel draaien om drie punten. De financiële afwikkeling van de Brexit is het eerste. Vorige week woensdag leek het erop dat May bereid zou zijn om ongeveer 50 miljard euro te betalen om aan de Britse financiële verplichtingen in Europa te voldoen.

Ook de rechten van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken zijn een discussiepunt. Het laatste onderwerp waarover de twee kampen het eens moeten worden, is de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland. Europa eist dat de grens open blijft.

Handelsbetrekkingen

Doordat May en Juncker nog geen deal hebben gesloten, kunnen de onderhandelingen over de toekomstige handelsbetrekkingen tussen het VK en de EU nog niet beginnen. Brussel wil daar pas over praten als de Britten de scheidingsvoorwaarden hebben geaccepteerd.

Hoofdonderhandelaar van de EU Michel Barnier laat maandagavond weten of hij vindt dat er voldoende schot in de onderhandelingen zit. Dat May en Juncker er nog niet uit zijn, is ongetwijfeld van invloed op Barniers oordeel.

Het is voor het VK erg belangrijk dat de besprekingen over de toekomstige handelsrelaties snel kunnen beginnen. Als er op 29 maart 2019 - de officiële Brexitdatum - geen handelsdeal ligt, volgt er een ‘harde Brexit’. Dat is waarschijnlijk erg onvoordelig voor de Britten.

    • Vincent Sondermeijer