Eerste VN-gezant in zes jaar naar Noord-Korea

Jeffrey Feltman zal komende dagen onder meer spreken met de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Jeffrey Feltman.
Jeffrey Feltman. Foto Raul Arboleda/AFP

Voor het eerst in zes jaar brengt deze week een VN-gezant een bezoek aan Noord-Korea. De Amerikaanse diplomaat Jeffrey Feltman zal de komende dagen een aantal bewindspersonen spreken over “zaken van wederzijds belang en wederzijdse zorg”, laat een VN-woordvoerder weten aan persbureau Reuters. De VN-gezant verblijft van dinsdag tot en met vrijdag in het Aziatische land.

De Amerikaan zal onder meer een ontmoeting hebben met de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho, evenals met Pak Myong-guk, onderminister op hetzelfde departement. De uitnodiging werd volgens Reuters al gedaan op de jaarlijkse VN-top afgelopen september maar is pas afgelopen week bevestigd. “Het bezoek volgt op een al langer staande uitnodiging van de autoriteiten in Pyongyang voor een dialoog met de VN”, aldus een woordvoerder van de Verenigde Naties.

Oplopende spanningen

Het bezoek komt op een moment dat de spanningen tussen Noord-Korea en de rest van de wereld steeds verder oplopen. Het land testte vorige week een ballistische langeafstandsraket, de zoveelste dit jaar. Het projectiel bereikte een hoogte van circa 4.500 kilometer, voor het op zo’n 960 kilometer afstand van de lanceerbasis in zee stortte. Met de raket zouden volgens Pyongyang de Verenigde Staten te bereiken zijn.

In reactie daarop hielden de VS en Zuid-Korea maandag de grootste gezamenlijke luchtoefeningen ooit. Meer dan vierhonderd vliegtuigen deden daaraan mee. Noord-Korea zei dat het militaire machtsvertoon het Koreaanse schiereiland “aan de rand van een nucleaire oorlog” bracht. Vorige week waarschuwde de Amerikaanse VN-afgevaardigde Nikki Haley nog dat “als er oorlog komt, het Noord-Koreaanse regime vernietigd zal worden”.

De VN hebben de afgelopen jaren verschillende malen sancties afgekondigd tegen Noord-Korea vanwege het raketprogramma.