Dumoulin en Van Vleuten wielrenners van het jaar

Beide renners werden wereldkampioen tijdrijden. Dumoulin won daarnaast de Giro, Van Vleuten La Course.

Tom Dumoulin.
Tom Dumoulin. Foto Vincent Jannink/ANP

Tom Dumoulin is maandag uitgeroepen tot Nederlandse wielrenner van het jaar. De coureur kreeg de Gerrit Schulte Trofee onder meer voor het winnen van de Giro d’ Italia. Annemiek van Vleuten kreeg maandag in Den Bosch de Keetie van Oosten-Hage Trofee als beste vrouwelijke wielrenner van 2017.

Naast de Ronde van Italië won Tom Dumoulin ook het wereldkampioenschap tijdrijden. Ook was hij met zijn ploeg Sunweb de beste van wereld in het rijden tegen de klok. Bovendien werd de 27-jarige Limburger eerste in de BinckBank Tour, de voormalige Eneco Tour.

Van Vleuten (35) werd eveneens wereldkampioen tijdrijden. Ook won ze La Course, de tweedaagse vrouwenwedstrijd gehouden rond de Tour de France. Tevens pakte ze de eindzege in de Boels Rental Ladies Tour. Ze is momenteel op trainingskamp in Australië, vandaar dat haar moeder de prijs in ontvangst nam.

Jakobsen grootste belofte

De Gerrie Knetemann Trofee voor de meest beloftevolle renner ging maandag naar Fabio Jakobsen. De renner van SEG Racing boekte etappewinst in Olympia’s Tour, de Tour de l’Avenire en Tour de Normandië. Ook werd hij voor de tweede maal Nederlands kampioen bij de beloften op de weg. Hij debuteert in 2018 in het profpeloton bij QuickStep.

De verkiezingen voor de beste wielrenners van het jaar worden gehouden door Club 48, een vereniging van oud-renners. Ook renners uit het huidige peloton die zijn aangesloten bij de belangenclub VVBW mochten meestemmen, evenals wielerfans.