Dieselschandaal

Voormalig manager Volkswagen in de VS ziet zeven jaar cel tegen zich geëist voor fraude met uitstoot

Oliver Schmidt, de voormalige manager van Volkswagen in de Verenigde Staten, voelt zich „misbruikt” door de autofabrikant. Dat schrijft hij in een brief die in het bezit is van de Duitse krant Bild am Sonntag. Schmidt richtte zijn brief aan de rechter die woensdag de strafmaat zal bepalen voor zijn rol in het dieselschandaal.

Schmidt was bij Volkswagen in de VS onder meer verantwoordelijk voor de naleving van de milieueisen. De openbaar aanklager heeft bijna zeven jaar celstraf geëist. Daarbij kan Schmidt een boete krijgen van tussen de 40.000 en 400.000 dollar. Schmidt schreef in zijn brief dat hij een „script” of gesprekspunten had gekregen van zijn bazen in een gesprek met de Amerikaanse milieudienst over een nieuw model. „Ik had de instructies moeten negeren en vertellen dat er een defeat device in de auto’s zat.” Dat wist hij. Ook verstopte Schmidt relevante documenten.

In de VS staan acht (voormalige) managers van Volkswagen terecht. In Duitsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar onder meer topman Müller en oud-topman Winterkorn voor marktmanipulatie. In Zuid-Korea zijn meerdere managers aangeklaagd, één heeft al celstraf gekregen. (ANP/NRC)

    • Carola Houtekamer