Deel cabinepersoneel KLM staakt op 8 januari

Volgens vakbond FNV vertrekken die dag door de staking minder of mogelijk zelfs helemaal geen KLM-vluchten vanaf Schiphol.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Een deel van het cabinepersoneel van KLM legt op maandag 8 januari voor 24 uur het werk neer. Daardoor zullen volgens vakbond FNV die dag minder of mogelijk zelfs geen KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol. De maatregel is nu al aangekondigd zodat KLM de gelegenheid krijgt de benodigde veiligheidsmaatregelen te treffen. Het zou volgens persbureau ANP voor het eerst in de 98-jarige geschiedenis van KLM zijn dat het cabinepersoneel een hele dag staakt.

FNV protesteert daarmee tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de intercontinentale vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen. Die bezuinigingsmaatregel heeft geleid tot een verhoging van de werkdruk, stelt FNV. Ook de dienstverlening aan passagiers is volgens de vakbond in het geding. Eerder waren er al stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen.

Het cabinepersoneel is kwaad. Lees: KLM wacht een grimmig najaar

‘Race naar beneden’

FNV schrijft in een persbericht dat “de concurrentie op Schiphol over de ruggen van het luchtvaartpersoneel moet stoppen”:

“Schiphol is de meest geliberaliseerde luchthaven van Europa. Dit leidt tot hevige onderlinge concurrentie tussen de verschillende bedrijven op de luchthaven. Door de druk op de ticketprijzen bij de luchtvaartmaatschappijen en de oneerlijke concurrentie in de internationale luchtvaart, wordt de ene na de andere bezuiniging doorgevoerd. De FNV wil een einde aan deze race naar beneden.”

Alternatieve besparingen

Tussen de eerdere, kleinere acties door onderhandelde FNV met KLM over een nieuwe cao. Het was de bedoeling dat daarin alternatieve besparingen zouden worden vastgelegd, zodat de inkrimping van de bemanning kan worden teruggedraaid. Maar dat is tot dusver niet gelukt. De FNV-leden wezen het eindbod van KLM af.

KLM wil nog niet inhoudelijk reageren op de aankondiging van FNV. Tegen persbureau ANP zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dat KLM kennis heeft genomen van het bericht en zich momenteel beraadt.

Grotere vakbond doet niet mee

FNV vertegenwoordigt ongeveer een kwart van alle 9.500 stewards en stewardessen die werken voor KLM. De grotere vakbond voor cabinepersoneel VNC doet voorlopig niet mee aan de staking. Een woordvoerder laat weten dat VNC nog in gesprek is met KLM en dat de vakbond die gesprekken eerst nog een kans wil geven. VNC benadrukt dat die gesprekken wel echt binnen afzienbare tijd tot een resultaat moeten leiden, maar voor een staking vindt de vakbond het nu nog net wat te vroeg.

Ook de FNV houdt de deur tot verdere onderhandelingen voor 8 januari overigens wel open, om zo de eventuele staking alsnog te voorkomen.

    • Niels Posthumus