Decembermoorden Suriname

Aangeklaagde Rozendaal overleden

Ruben Rozendaal, een van de verdachten in het proces over de Decembermoorden, is vrijdag overleden. De Surinaamse nieuwssite Star Nieuws meldt dat Rozendaal zelfmoord heeft gepleegd. Hij hoorde op 30 oktober tien jaar tegen zich eisen wegens zijn betrokkenheid bij de moord op vijftien Surinamers in december 1982. Rozendaal had vrijspraak verwacht. Hij had spijt betuigd en meegewerkt in zijn proces. „Ik ga dit niet kunnen dragen”, zei Rozendaal tegenover journalisten nadat hij zijn eis hoorde. „Het doet pijn en misschien moet ik mezelf opofferen opdat de samenleving ziet dat Rozendaal geen planning heeft gemaakt en niet aanwezig was bij de moorden.” Rozendaal was tevens de enige van de groep van zestien sergeanten onder leiding van Desi Bouterse die in 1980 een coup in Suriname pleegden, die later getuigde tegen Bouterse. De coupplegers hadden gezworen elkaar nooit te verraden. Bouterse was in december 1982 bevelhebber toen vijftien tegenstanders van zijn regime werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia. Volgens Rozendaal schoot Bouterse twee mensen persoonlijk dood. Rozendaal gaf toe dat hij twee mensen naar Fort Zeelandia had gebracht. De aanklager in Suriname heeft tegen vijftien verdachten van de Decembermoorden een strafeis uitgesproken of vrijspraak gevraagd. Tegen zes personen, inclusief Bouterse, werd de maximale straf van twintig jaar geëist. (NRC)

Praten over zelfdoding kan bij de hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900- 0113, of neem contact op via de website.
    • Guus Ritzen