CVS bevestigt overname Aetna voor 69 miljard dollar

Door de fusie ontstaat een gezondheidsgigant die apotheek, verzekeraar en kliniek in één hand heeft.

Een CVS apotheek in de Amerikaanse plaats Greenfield.
Een CVS apotheek in de Amerikaanse plaats Greenfield. Foto CJ Gunther / EPA

Apothekersconcern CVS Health heeft zondag bevestigd dat het zorgverzekeraar Aetna overneemt voor 69 miljard dollar (58 miljard euro). Door de fusie ontstaat een gezondheidsgigant die apotheek, verzekeraar en kliniek in één hand heeft.

Het is een van de grootste fusies in de gezondheidszorg van het afgelopen decennium. Aetna heeft 22 miljoen klanten, CVS Health bijna 10.000 apotheken en 1.100 klinieken. De twee bedrijven verwachten 750 miljoen dollar (630 miljoen euro) te besparen door het samengaan. Volgens analisten is de fusie een een logische reactie op de groeiende concurrentie die de bedrijven ondervinden van Amazon. Geruchten over een aanstaande overname gingen al sinds eind oktober rond na berichtgeving van The Wall Street Journal.

Andere fusies afgeblazen

Dit jaar werden twee andere megafusies in de Amerikaanse zorgsector nog tegengehouden. Zorgverzekeraars Cigna en Anthem moesten in februari hun fusie staken van de rechter. De samensmelting, waarmee een bedrag van 48 miljard dollar (40 miljard euro) was gemoeid, zou leiden tot een te grote speler in de zorgverzekeringsbranche. Even daarvoor werd al een overname van Humana door Aetna, ook twee verzekeraars, van 37 miljard dollar (31 miljard euro) afgeblazen uit angst voor marktverstoring.

Het verschil met de overname van Aetna door CVS Health is dat de twee bedrijven verschillende diensten aanbieden. Daardoor lijkt in dit geval van marktverstoring geen sprake.